ulei de cocos efecte

Uleiul-minune ce nu trebuie sa-ti lipseasca din casa !

Consumat de mii de ani de catre orientali, „adoptat” de catre europeni si americani, pentru ca ulterior sa fie repudiat si iar integrat in consum, in ceea ce priveste uleiul de cocos pluteste inca un mare semn de intrebare : cat de benefic este pentru sanatate ?

De ce este uleiul de cocos controversat ?

Controversa asupra acestui subiect porneste de la faptul ca uleiul de cocos este o grasime saturata. Cunoastem cu totii recomandarile specialistilor in ceea ce priveste grasimile saturate : nu sunt benefice pentru sanatate, iar consumul lor conduce la o serie de efecte neplacute precum : colesterol, obezitate, alzheimer, boli cardio-vasculare si asa mai departe. Aceste efecte negative sunt perfect valabile, insa trebuie sa tinem cont de natura grasimii saturate. Uleiul de cocos este o grasime saturata naturala ! Grasimile cu adevarat periculoase sunt grasimile hidrogenate, respectiv uleiuri vegetale transformate artificial in grasimi solide, prin adaugarea atomilor de hidrogen (proces numit hidrogenare), in scopul obtinerii de profit si pentru a le prelungi durata de valabilitate si a impiedica rancezirea lor.

Dupa cum spuneam si in articolul despre grasimi sanatoase si grasimi nesanatoase, grasimile hidrogenate, respectiv grasimile TRANS sunt extrem de nocive pentru sanatate noastra, in unele tari fiind  interzis consumul acestora. 

Propaganda ce se face impotriva uleiului de cocos si care nu poate fi justificata altfel decat ca fiind in scop comercial (grasimile hidrogenate sunt cu mult mai ieftine si usor de obtinut decat cele naturale) se concentreaza pe faptul ca acest ulei este o grasime saturata. 

Spre deosebire de grasimile saturate de origine animala, cele din uleiul de cocos sunt cu catena medie si sustin sistemul imunitar, glanda tiroida, sistemul nervos si pielea, asigurand rapid organismului energia de care are nevoie. Uleiul de cocos nu contine practic colesterol si chiar ajuta la normalizarea nivelului de colesterol din organism.

Studiile si cercetarile efectuate asupra populatiilor din Pacific, in a caror alimentatie uleiul de cocos este ulei de baza, arata ca in randul acestor oameni rata incidentei bolilor cardio-vasculare este aproape de zero.

Cei care sustin efectele incredibil de benefice ale uleiului de cocos, se bazeaza pe faptul ca 50% din grasimea continuta de acest ulei este acid lauric, o substanta destul de rar intalnita in alimentele naturale. Odata ajuns in organismul, acidul lauric este procesat sub forma unei monogliceride : monolaurin, cu proprietati exceptionale anti-virale, anti-bacteriene, anti-protozoare.

Uleiul de cocos are continutul cel mai bogat in acid lauric, dintre toate sursele alimentare de pe Pamant !

Prin urmare, este de mare interes pentru noi sa introducem in dieta ulei de cocos, fiind o sursa sigura si bogata de acid lauric, substanta cu efect de scut de protectie impotriva multor virusi, bacterii, ciuperci, paraziti.

Ce trebuie sa stii cand cumperi ulei de cocos ?

Pe piata gasim doua categorii de ulei de cocos : rafinat si nerafinat

Devine evident ca pentru a beneficia de intregul arsenal de avantaje si beneficii pentru sanatate ale uleiului de cocos, este indicat sa consumam un ulei de cocos de calitate superioara.

Uleiul de cocos rafinat

Uleiul de cocos rafinat se obtine din pulpa de nuca de cocos, anterior uscata, numita copra. 

Copra este o materie prima foarte ieftina, dar modul in care este ea uscata si procesata nu este aseptic, astfel incat uleiul extras din copra trebuie purificat, respectiv rafinat. Produsul obtinut din copra este un ulei de cocos de tip RAD (Rafinat, Albit, Dezodorizat). Pentru a dezodoriza uleiul de cocos, acesta se spala cu un abur supraincalzit, la o temperatura minima de 300 de grade, ceea ce produce arderea/innegrirea uleiului. Motiv pentru care, mai departe, uleiul de cocos trebuie albit. In general, se foloseste o solutie de hidroxid de sodiu (soda caustica) pentru a cosmetiza uleiul si pentru a-i prelungi a-i prelungi termenul de valabilitate. Mai nou, metodele moderne de extragere presupun folosirea unor solventi chimici (hexan, benzen etc) pentru a genera maximum de productivitate pentru cantitatea de ulei de cocos extrasa. 

Uleiul de cocos rafinat se poate folosi pentru par si piele, in cosmetica, fiind un produs ieftin si accesibil. Totusi, trebuie sa tinem cont ca datorita procesului de rafinare, acest tip de ulei de cocos este sarac in nutrienti importanti, precum acidul lauric sau acidul caprilic. Asadar, chiar si pentru uz cosmetic acest ulei de cocos rafinat nu este recomandat.

Uleiul de cocos virgin (extravirgin)

Din start trebuie sa lamuresc un aspect : uleiul de cocos virgin este unul si acelasi lucru cu uleiul de cocos extravirgin. Metoda de extractie este aceeasi, doar denumirea difera. Si trebuie sa recunoastem, la noi prinde mai bine denumirea de „extravirgin”, intrucat stim cu totii ca cel mai bun ulei de masline este uleiul extravirgin. Dar acest lucru nu este valabil si pentru uleiul de cocos 🙂

Virgin sau extravirgin, uleiul de cocos nerafinat este un ulei miraculos si extrem de benefic pentru sanatate. Dar cum este acesta obtinut ? 

Uleiul de cocos nerafinat (pe care o sa-l denumim in continuare, pentru placerea noastra, extravirgin) poate fi obtinut doar din pulpa proaspata de nuca de cocos – non-copra. In procesarea sa nu se folosesc substante chimice sau temperaturi foarte mari, intrucat uleiul de cocos pur, natural este foarte stabil si are un termen de valabilitate de cativa ani. 

Pentru a obtine ulei de cocos extravirgin, se pot folosi doua proceduri :

1. Uscare rapida. Pulpa de cocos proaspata este uscata rapid, apoi cu ajutorul unei prese mecanice, uleiul este extras. Aceasta metoda presupune uscarea la temperaturi mici (max 40 de grade) si nu afecteaza absolut deloc calitatea pulpei de cocos. 

2. Macinare umeda. Prin aceasta metoda traditionala, se obtine lapte de cocos prin framantarea pulpei de cocos proaspete, apoi prin fermentare, fierbere sau refrigerare se extrage si uleiul de cocos. 

Uleiul de cocos extravirgin contine fitonutrienti si fitofenoli ce ii confera acestuia calitatea de superaliment, avand proprietati : antioxidante, antibiotice, anticancerigene, antiinflamatorii si multiple proprietati de regenerare si protectie a tesuturilor. 

Uleiul de cocos certificat organic

Ne mai intereseaza un aspect, atunci cand ne alegem uleiul de cocos : este sau nu certificat organic/bio ? Evident ca ne dorim un ulei de cocos bio, organic, obtinut din nuci de cocos ecologice, fara a le fi fortata cresterea sau stropite cu substante chimice sau modificate genetic. Este un lucru foarte important, intrucat orice interventie chimica, oricat de mica ar fi, afecteaza calitatea de superaliment a uleiului de cocos. 

Acesta este uleiul de cocos pe care ti-l recomand

Abonatii site-ului stiu bine ca sunt un fan al mancarii sanatoase si ca apreciez mult alimentul din punct de vedere al proprietatilor sale nutritive, preventive si vindecatoare. 

Uleiul de cocos este unul dintre alimentele pe care le folosesc zilnic, in dieta mea, precum si in cosmetica.

Il folosesc in smoothie-uri, in retetele indiene si thailandeze sau pur si simplu, il consum ca atare. Il folosesc in cura cu ulei (ca tot veni vorba : ti-ai descarcat si tu e-book-ul gratuit : Un weekend de detox !nu-i asa ?) sau mai nou descoperita si apreciata pasta de dinti cu ulei de cocos si turmeric :). Sau imi ung parul cu el, ori imi ung pielea dupa baie. 

Avand in vedere pasiunea mea pentru uleiul de cocos, normal ca ma intereseaza sa folosesc un ulei de cea mai buna calitate : extravirgin, organic si de care sa fiu sigura ca imi furnizeaza toti nutrientii : antioxidantii, acizii grasi, mineralele si vitaminele, practic – tot arsenalul de care este capabil un ulei de cocos bun. 

De-a lungul timpului am testat cateva uleiuri de cocos existente pe piata si m-am oprit asupra uleiului de cocos oferit de magazinul online Republica Bio

ulei de cocos republica bio

Acest ulei de cocos ecologic intruneste toate calitatile pe care le urmaresc si ti-l recomand si tie, cititorule, din tot sufletul. 

5 motive principale pentru care sa incluzi uleiul de cocos in dieta ta zilnica

Despre uleiul de cocos se pot scrie manuale intregi, astfel incat imi este greu sa sintetizez intr-un singur articol, importantele beneficii pentru sanatate ale acestui ulei miraculos. 

Astfel ca, in loc de concluzie, iti ofer aceste 5 motive principale pentru care te rog sa incluzi acest ulei in alimentatia ta zilnica :

1. Uleiul de cocos este cea mai bogata sursa naturala de acizi grasi cu catena medie  : acestia sunt trimisi direct in ficat unde sunt transformati direct in energie, in loc sa fie depozitati sub forma de grasime. Iar cel mai important, dupa cum am spus mai sus, uleiul de cocos este cea mai buna sursa de acid lauric de pe Pamant;

2. Cei predispusi la diabet sau care au deja boala, ar trebui sa fie direct interesati de consumul de ulei de cocos, intrucat asa cum am vazut, uleiul de cocos actioneaza ca un carbohidrat, fiind transformat direct in energie, dar fara a provoca cresteri ale nivelului insulinei in organism;

3. Pentru gatit, uleiul de cocos este cel mai indicat, intrucat asa cum explic si in acest articol, are un punct de fum foarte ridicat. 

4. Este un ulei miraculos pentru piele, par si dinti. De fapt, este uleiul ideal pe care poti sa te bazezi cand vine vorba de frumusete. Bogat in antioxidanti, cu efect antibacterian si antifungal, placut parfumat natural, uleiul de cocos contribuie la sanatatea pielii, a parului si albeste dintii si mentine igiena orala. 

5. In cazul infectiilor cu candida, uleiul de cocos consumat atat intern, cat si extern, isi dovedeste utilitatea sa ca medicament. Acidul caprilic continut va combate cu succes extinderea candidozei. 

Iar ca bonus ca ai avut rabdare sa citesti pana la sfarsit articolul, iti ofer aceasta reteta inedita de pasta de dinti, pe care am folosit-o chiar astazi si am ramas uimita de rezultatele sale obtinuta de la prima folosire :

  • 1 lingurita de ulei de cocos;
  • 1/2 de lingurita de turmeric;
  • pentru aroma, poti adauga 3 picaturi de ulei esential de menta (eu nu am avut in casa);

Se amesteca bine ingredientele si se perie bine dintii cu acest preparat. Rezultatul : dinti albi, stralucitori si curati !


Pentru a fi tot timpul la curent cu ultimul articol publicat pe HRANATATE, te poti abona la NEWSLETTER, moment in care vei primi gratuit pe mail, e-book-ul : Un weekend de detox.

Daca ai gasit utile informatiile cuprinse in acest articol, te rog sa le distribui si prietenilor tai !

Te astept si pe pagina de Facebook a site-ului si te invit sa te alaturi grupului de Facebook „HRANATATE” !

Parerea ta conteaza pentru mine ! Imi poti lasa un comentariu la acest articol sau imi poti scrie pe adresa de mail : contact@hranatate.ro. Voi citi cu interes si iti voi raspunde degraba.

Iti multumesc !


http://www.coconutdiet.com/;https://blog.lucybee.co/featured/lucy-bee-how-coconut-oil-is-made/; http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/10/22/coconut-oil-and-saturated-fats-can-make-you-healthy.aspx; http://www.medicalnewstoday.com/articles/282857.php

Buna!

Sunt Delia, scriu, m-am specializat si sunt pasionata de sanatate si vindecare holistica!

Mai multe despre mine si cum am ajuns la aceasta pasiune, te invit sa citesti aici.

Comments

  1. Tatiana
    Eu îl recomand tuturor femeilor care au probleme cu părul. În special, în urma vopsitului: http://podoabacapilara.blogspot.ro/2016/01/cum-mi-am-salvat-parul-cu-ajutorul.html
    1. In general, eu consum o lingura de ulei de cocos pe zi - sa fie cam 15 grame ?! Nu-mi dau seama. Am borcan de 450 grame. Dar eu folosesc uleiul de cocos si pt uz extern : par, piele, dinti. Il folosesc si la gatit (nu intotdeauna) sau la cura cu ulei. Sa zic ca ma tine cam 1 luna un borcan. Daca fac si cura cu ulei de cocos, atunci ma tine mai putin.

Add A Comment