taitei japonezi

Soba noodles cu legume in trei culori

Nu am fost mereu fan hrisca, cum de altfel, sunt foarte multi carora nu le place hrisca. Dar gusturile mele s-au schimbat si hrisca a devenit unul dintre alimentele mele preferate, ce nu-mi lipseste din dieta saptamanala. 

Pe langa faptul ca este un aliment foarte sanatos, hrisca este si versatila. Din hrisca se pot face o multime de preparate delicioase. In plus, este o cereala fara gluten si o alegere sanatoasa. 

De curand am descoperit si soba noodles.

Soba noodles sunt taitei japonezi, facuti din faina de hrisca, cu un gust dulce-aromat, ce se preteaza foarte bine la preparatele stir-fry (legume trase la tigaie) sau in salate.

Eu i-am descoperit intamplator, printre rafturile de la Lidl si cum sunt o fire deschisa spre nou si dornica de a incerca tot felul de minuni, i-am si aruncat in cosul de cumparaturi. Apoi, am inceput sa ma documentez si iata ce am aflat despre soba noodles :

soba noodles3

  • sunt foarte bogati in mangan, o portie de soba noodles contine 24% din doza zilnica recomandata din acest micronutrient. Manganul ajuta metabolismul, este important pentru sanatatea sistemului nervos si este vital in procesul de sinteza al hormonilor, al unor proteine si a tesutului conjunctiv;
  • fiecare portie de taitei de hrisca contine aproape 6 grame de proteine. Desi hrisca nu are o proteina completa, prin asocierea sa cu legume, nuci sau leguminoase, se va intregi tot lantul de aminoacizi;
  • in general, taiteii nu sunt facuti 100% din faina de hrisca, ci se mai completeaza si cu faina integrala de grau. Daca ar fi facuti integral din hrisca, ar fi prea sfaramiciosi. Totusi, asta inseamna ca daca suferi de intoleranta la gluten sau boala Celiac, soba noodles sa nu fie o alegere foarte buna, desi hrisca este o cereala fara gluten, dupa cum am zis si mai sus;

Soba noodles in trei culori

taitei japonezi

Ingrediente :

  • doua manunchiuri de soba noodles;
  • legume diferite, taiate in stil chinezesc : broccoli, ciuperci, dovlecei, morcovi, telina, ardei gras etc;
  • bucati de ananas;
  • 1 lingurita de ghimbir proaspat ras;
  • 2 catei de usturoi, taiati felii;
  • 2 linguri ulei de susan;
  • 1/2 de lingurita dulceata de ardei iuti;
  • 3-4 linguri sos de soia;
  • 1 lingura de otet de orez;
  • 1/2 de lingurita de amidon de porumb;
  • 1 lingura de sirop de cocos/artar/curmale;

Mod de preparare : 

  • taitei se pun la fiert conform instructiunilor de pe pachet; se fac cu mult mai repede decat pastele obisnuite (3-4 minute);
  • dupa ce au fiert, se scurg de apa si se trec printr-un jet de apa rece, pentru a opri fierberea si pentru a preveni lipirea lor; se dau deoparte;
  • se pregateste dressingul : intr-un castronel se amesteca sosul de soia cu otet de orez, siropul, amidonul de porumb, ghimbirul ras, usturoiul feliat si dulceata de ardei iuti; se lasa la indemana;
  • intr-o tigaie adanca, tip wok, se incinge uleiul de susan;
  • se adauga legumele si ananasul si se calesc pentru cateva minute (4-5), la foc mare, amestecand bine, pana cand se inmoaie putin;
  • se reduce flacara, se adauga dressingul peste legume si se mai lasa 2-3 minute, pana cand se ingroasa;
  • se stinge focul, se adauga taiteii de hrisca si se incorporeaza bine cu legumele;
  • dupa preferinte, se pot adauga si arahide, nuci de caju, seminte de susan alb sau negru sau orice alte legume;

Reteta este usoara, gustoasa si sanatoasa! Se face foarte repede.

Imi plac foarte mult legumele trase la tigaie, intrucat nu sunt adepta gatirii prea mult cu foc si legumele isi pastreaza proprietatile nutritive si aromele naturale.


Pentru a fi tot timpul la curent cu ultimul articol publicat pe HRANATATE, te poti abona la NEWSLETTER, moment in care vei primi gratuit pe mail, e-book-ul : Un weekend de detox.

Daca ai gasit utile informatiile cuprinse in acest articol, le poti distribui si prietenilor tai ! Pentru a fi conectati in permanenta, poti sa dai like si paginii de Facebook a site-ului si te invit sa te alaturi grupului de Facebook „HRANATATE” !

Parerea ta conteaza pentru mine ! Imi poti lasa un comentariu la acest articol sau imi poti trimite un mail : contact@hranatate.ro.

 

Buna!

Sunt Delia, scriu, m-am specializat si sunt pasionata de sanatate si vindecare holistica!

Mai multe despre mine si cum am ajuns la aceasta pasiune, te invit sa citesti aici.

Add A Comment