la petya

Sarmuzac a la Petya : sos de ardei iute cu rosii si leustean

Vara dupa vara, daca vin la mare, am si eu un feng-shui : sa mananc La Petya in 2 mai. Cunosti locul? Are cea mai tare mancare de la mare, cea mai proaspata si cu cel mai bun gust!

Cei mai mari si buni papanasi, cel mai proaspat peste de pescuit,  vinete si ardei proaspat copti pe gratar, salata de hamsii marinate cum nu am mancat in viata mea, placinti cu mere, dovleac sau branza, cu foi preparate in casa.

Si nelipsitul „medicament” din partea casei, cu care te asteapta dl.Petre, cand ajungi insetat si insorit de pe plaja : o palinca sau o afinata, parfumate si reci ca gheata. Ceva bun inainte de festin!

Tot aici am mancat si un sos lipovenesc, iute ca focul, ca ar face orice indian sau mexican invidios!

Este un sos rosu, aromat cu leustean si merge perfect pus la borsuri. Este vorba de Sarmuzac (Sarmazik) : sos de rosii, ardei iute si leustean. Se face de toamna, se pune in borcane si se mananca tot anul! Cu pofta, nu oricum!

Atat de mult mi-a placut sosul Sarmuzac, incat l-am rugat pe dl.Petre sa-mi dea si mie reteta, pentru a o impartasi cu cititorii.

„Se ia un sac de ardei gras, un sac de rosii si un sac de ardei iute, se curata si …..nu stiu eu ….nevasta-mea stie!”.

sos de ardei iute cu rosii si leustean

Asa ca am mai stat eu ce am mai stat, a mai trecut o zi-doua si am luat reteta direct de la sursa : de la sotia dlui.Petre, o bucatareasa desavarsita, bineinteles originara fiind din Moldova.

Sos Sarmuzac

(varianta La Petya)

Ingrediente :

  • Rosii carnoase, de gradina (vreo 3 kg);
  • Ardei gras sau capia rosu (1 kg);
  • Ardei iute rosu (intre 500 gr si 1 kg – depinde de cat de iute vrei sa-ti iasa);
  • Leustean (2-3 legaturi);
  • Sare (2 lingurite);
  • 1 pahar de ulei (100 ml);

Cum se face?

  •  Rosiile se dau prin masina de tocat pentru a separa coaja sau se rad pe razatoare;
  • Se pun la fiert, cu grija sa nu se prinda, pana cand scade compozitia la jumatate;
  • Ardeii grasi (sau capia) si iuti se curata de seminte si se dau la robot sau la masina de tocat, pana se fac pasta;
  • Se pun la calit;
  • La sfarsit, se amesteca rosiile, ardeii, uleiul si sarea;
  • Se mai lasa sa fiarba, cu mare atentie sa nu se prinda de fundul oalei. Eu folosesc vase Zepter si nu am aceasta problema, dar am inteles ca exista riscul sa se prinda (si sa se arda);
  • Inainte de a-l pune la borcan, se adauga si leusteanul tocat
  • Cand uleiul s-a ridicat la suprafata, se toarna fierbinte in borcanele sterilizate;
  • Se infasoara borcanele intr-o patura si se lasa sa se raceasca pana a doua zi;
  • Se vor pastra intr-un loc uscat si la intuneric;

Nemaipomenit de bun este acest sos, incat ai doar doua alternative : il pregatesti tu si imi spui cum ti-a iesit sau vii si tu La Petya in 2 mai, sa mancam impreuna un bors rusesc de sfecla cu Sarmuzac!

bors rusesc de sfecla

 


Pentru a fi tot timpul la curent cu ultimul articol publicat pe HRANATATE, te poti abona la NEWSLETTER, moment in care vei primi gratuit pe mail, e-book-ul : Un weekend de detox.

Daca ai gasit utile informatiile cuprinse in acest articol, le poti distribui si prietenilor tai ! Pentru a fi conectati in permanenta, poti sa dai like si paginii de Facebook a site-ului si te invit sa te alaturi grupului de Facebook „HRANATATE” !

Parerea ta conteaza pentru mine ! Imi poti lasa un comentariu la acest articol sau imi poti trimite un mail : contact@hranatate.ro.

 

 

Buna!

Sunt Delia, scriu, m-am specializat si sunt pasionata de sanatate si vindecare holistica!

Mai multe despre mine si cum am ajuns la aceasta pasiune, te invit sa citesti aici.

Add A Comment