retete de post

Sarmale de post cu pasat

Nu cu mult timp in urma, am auzit eu de pasat. Fiind crescuta exclusiv la oras, cu bunici la oras, nu am fost familiarizata cu produsele din bucataria traditionala romaneasca. Si poate ca este mai bine, pentru ca, fire curioasa ce sunt si iubitoare de tot ce-i romanesc, imi place sa descopar retete traditionale, sa le experimentez si citesc povestile ce au fost tesute in jurul acestora. 

Asa-i si cu reteta asta : sarmale de post cu pasat

Pasatul este un malai macinat mai mare. Pe vremuri, mosii nostrii nu cunosteau ce e acela orez. In loc de orez, foloseau pasatul, la umplutul sarmalelor rotofeie. 

Dar, cum acesta fierbe mai greu ca orezul, intre timp s-au simplificat mult lucrurile, astfel incat astazi pasatul mai este folosit la hrana animalelor. 

Iti recomand insa sa nu il ocolesti, pentru ca are un gust extraordinar de bun, iar sarmalele sunt altceva, fata de cele cu care ne-am obisnuit deja. Eu am gasit in piata din Obor. 

Iar pentru ca nu sunt specialista in facut sarmale, am apelat la ajutorul mamicii, iar dansa mi-a pregatit cu dragoste o oala de sarmale, cat sa-mi satur pofta pana la Craciun! 

Se intampla ca in perioada asta sa fie si Postul Craciunului, iar varza pusa de Sf.Dumitru s-a si murat. Astfel ca nu pregeta si incearca aceasta reteta delicioasa :

Sarmale de post cu pasat

Ingrediente :

  • 300 gr pasat;
  • 4 linguri de ulei;
  • 1 cutie de ciuperci;
  • 1 varza murata;
  • 1 cana de suc de rosii;
  • 2 linguri de bulion;
  • 1 ardei gras rosu;
  • 1 ceapa, tocata marunt;
  • frunze de dafin, cimbru si marar uscat;
  • sare si piper, dupa gust;

Mod de preparare :

  • Varza se spala bine, se desface in frunze si se lasa sa se desareze in apa;
  • Ceapa se toaca marunt, ardeiul se face cuburi, ciupercile se toaca;
  • Se incinge uleiul si se pun la calit legumele;

sarmale de post cu pasat 3

  • Se adauga si pasta de rosii, se amesteca bine, apoi se inchide focul;
  • Intre timp, pasatul se spala foarte, foarte bine, in mai multe ape; trebuie sa se ridice la suprafata cojile albe si sa ramana apa curata;
  • Pasatul se amesteca cu legumele calite si se condimenteaza cu sare si piper;
  • Pe fundul vasului in care veti fierbe sarmalele, se aseaza straturi de varza tocata, frunze de dafin, crengute de marar si cimbru;

retete de post

  • Varza se „grijeste” : se aleg frunzele potrivite pentru sarmale, se curata cotoarele, care se toaca marunt si se pun deoparte;
  • Se umplu sarmalele; nu pune multa umplutura, intrucat pasatul are tendinta sa se umfle mai mult decat orezul;

retete de post

  • Se aseaza sarmalutele straturi-straturi;
  • La sfarsit, se acopera cu frunzele de varza ramase;
  • Se toarna sucul de rosii si apa, cat sa acopere sarmalele;
  • Se fierb pe aragaz la foc mic, timp de o ora si jumatate si inca aproape doua ore se pun la cuptor, la 180 de grade;
  • Gusta-le inainte de a opri focul, pentru a te asigura ca s-a fiert pasatul;

O minune de reteta de post!

In ceea ce priveste sarmalele, exista o adevarata disputa balcanica asupra tarii care a inventat sarmalele. Se pare totusi ca Turcia ar fi inventatorul sarmalelor, intrucat cuvantul provine din limba turca. Desi sarmalute infasurate in foi de varza nu prea am vazut, decat la noi in tara, restul tarilor care isi revendica acest preparat drept fel de mancare national, preferand sa umple foile de vita de vie.

Si pentru ca atat ii plac romanului sarmalele, exista chiar si o oda inchinata sarmalei, scrisa de Pastorel Teodorescu :

«Cum s-ar defini sarmaua?
Vis inaripat al verzei ce-l avu cat a durat
somnul lung metamorfozic in butoiul de murat…
Potpuriu de porc si vaca, simfonia tocaturii,
imn de lauda mancarii, inaltat in cerul gurii.
O cocheta care-si scalda trupu-n sos si in smantana
si se infasoara-n varza ca in valuri de cadana.
O abila diplomata ce-a-ncheiat o stansa liga
c-o bardaca de vin rosu si-un ceaun de mamaliga.
Oponenta din principiu si un strasnic adversar
pentru tot ce e dieta sau regim alimentar.
Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata
ce te-mbie cu mirosuri de slanina afumata.
Locatara principala tine-n spatiu tolerate,
perle de piper picante, boabe de orez umflate.
O prozaica’nnascuta, cum s-o prinzi in prozodie
ca de cand e lumea, porcul n-a citit o poezie.
Un aducator de sete, de bei vinul cu ocaua.
Iata-n cateva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua !!!»

retete de post


Pentru a fi tot timpul la curent cu ultimul articol publicat pe HRANATATE, te poti abona la NEWSLETTER, iar daca ai gasit utile informatiile cuprinse in acest articol, te rog sa le distribui si prietenilor tai !

Te astept si pe pagina de Facebook a site-ului si te invit sa te alaturi grupului de Facebook „HRANATATE” !

Parerea ta conteaza pentru mine ! Imi poti lasa un comentariu la acest articol sau imi poti scrie pe adresa de mail : contact@hranatate.ro. Voi citi cu interes si iti voi raspunde degraba.

Iti multumesc !

Buna!

Sunt Delia, scriu, m-am specializat si sunt pasionata de sanatate si vindecare holistica!

Mai multe despre mine si cum am ajuns la aceasta pasiune, te invit sa citesti aici.

Add A Comment