sanatate corpurile subtile ale omului

Sanatate pe toate planurile

Despre sanatate putem vorbi, daca se manifesta pe toate corpurile subtile ale omului

Omul, în toată măreția creației sale, este o ființă extrem de complexă, un mecanism incredibil ce funcționează în conformitate cu legi ale Universului.

Dincolo de ceea ce vedem cu ochiul liber – acest corp fizic cu care suntem înzestrați de la naștere, ființa noastră este cu mult mai complexă și elaborată. Suntem mai mult decât ceea ce vedem, indiferent că acceptăm sau nu acest lucru.

In toate sistemele ezoterice, holistice, omul este privit în toată complexitatea ființei sale. Se recunoaște astfel că dincolo de corpul fizic, ființă umană este înzestrată cu așa numitele corpuri subtile, a căror existența nu o putem vedea, însă o putem percepe, intui și simți.

Conform unei teorii universal acceptate, noi, oamenii, suntem una cu Universul, suntem un micro-cosmos și reproducem exact macro-cosmosul din care facem parte. Tot ceea ce există în Univers rezonează și influențează un alt proces/ființă ce co-există în Univers. O bătaie de aripi a unui fluture va produce un uragan în alt colț al Pământului (efectul Butterfly).

Privită din acest punct de vedere, ființa umană este înțeleasă că o oglindă a Universului, iar ceea ce se întâmplă în Univers ca și întreg, poate să se întâmple în Om, ca și reflexie. Aceasta este altă înțelegere a faptului că suntem mai mult decât ceea ce vedem.

Universul și ierarhia sa spirituală se reflectă în noi prin intermediul corpurilor (planurilor) subtile, iar atunci cand ne gandim la starea noastra de sanatate, trebuie sa o cautam pe toate aceste corpuri, nu doar pe cel fizic.

Avem un corp fizic, un corp eteric, un corp astral, un corp mental și un corp spiritual. Așa cum putem observa și la nivel de macro-cosmos, fiecare dintre aceste corpuri este guvernat de corpul imediat superior. De exemplu, corpul astral este guvernat de corpul mental, iar la rândul său guvernează corpul eteric.

Acest aspect este deosebit de important să-l înțelegem și să-l acceptăm, întrucât doar așa putem realiză că un dezechilibru ce se manifestă la nivel de corp fizic (o boală), s-a manifestat și există de mult în planurile subtile ale ființei noastre.

Corpul fizic

Corpul fizic este ceea ce noi putem vedea și cel cu care suntem obișnuiți. Este compus din materie și face obiectul de studiu al științelor medicale și biologice. Corpul fizic este compus din celule, care la rândul lor alcătuiesc organe și sisteme. Este un mecanism absolut perfect și are capacitatea imensă de a se regenera și vindeca în orice moment, cu condiția ca “ordinul” de vindecare și regenerare să vina de sus, de la celelalte corpuri subtile ce guvernează corpul fizic.

Corpul eteric (energetic)

Este corpul imediat superior corpului fizic și este compus din energie. Este alcătuit din două planuri : un plan situat la o mică distanță de corpul fizic (aproximativ 2 cm) și compus din meridianele și canalele energetice și centrii energetici (chakre), cu corespondență pe corpul fizic în sistemul circulator și nervos și în plexurile nervoase. Este planul deja recunoscut și acceptat universal, chiar și de către medicină noastră alopată și lui ne adresăm prin tehnici de vindecare precum : presopunctură, acupunctură, reflexoterapie etc. în acest moment cercetările științifice au avansat suficient de mult și există posibilitatea efectuării unei “radiografii” a acestui corp energetic, deși sunt încă multe voci din lumea medicală ce contestă acest pur adevăr.

Al doilea plan al corpului eteric este aura. Aceasta este un câmp de energie în formă eliptică, de ou și incojoara corpul energetic (primul plan) și implicit, corpul fizic. Se poate extinde sau micșora și are rol de interfață între corpul eteric al ființei și restul Universului.  Aura poate fi vizualizată și simțită de oricine care își exersează abilitățile de clarvedere. De altfel, există și o tehnică de fotografiere a aurei – tehnica Kirlian. în acest moment, am să vă rog să va gândiți și la picturile bisericești ale tuturor sfinților – toți au desenat un halou luminos în jurul capului – acest halou este aura. Noi singuri ne inhibăm posibilitatea de a vedea aura proprie și aura celorlalți, prin simplul fapt că “nu credem” în existența acesteia. Si totuși de ce ne-ar interesa să vedem aura și mai ales, să știm să o interpretăm ? Principalul motiv este faptul că cu cât aura este mai puternică, mai frumos colorată și mai distanțată de corpul fizic, cu atât influențele din exterior slăbesc și implicit, starea noastră de sănătate este mai bună. O aură slăbită generează gânduri negativiste, sentimente de neîmplinire și tristețe și dă naștere premiselor apariției bolilor.

Corpul astral

Corpul astral nu este atât de ușor de descris, pentru că acesta nu poate fi perceput sau chiar văzut, precum corpul eteric. îl putem descrie ca fiind un câmp energetic ce ocupă cam același spațiu cu aura, însă care își modifică în mod constant forma, în funcție de gânduri și sentimente. Pentru că acest corp subtil, corpul astral, se “ocupa” cu tot ceea ce înseamnă procese de gândire, emoții și sentimente. Ca să-l înțelegem mai bine, îl putem defini ca fiind planul mental-emoțional. Toate cuvintele, senzațiile, imaginile, gândurile, sentimentele, emoțiile afectează acest corp și sunt influențate, la rândul lor, de el. Corpul astral interacționează cu Conștiința Universală (nivelul astral al macro-cosmosului), precum și cu corpurile astrale ale altor ființe, umane sau neumane. Conține toate acele lucruri despre care noi, în mod normal, spunem că aparțin de zona “mentala” sau “intuitie” : intelect, emoții, imaginație, voință, memorie. Corpul astral este baza în funcție de care se definește personalitatea individului. Chiar dacă existența corpului astral nu este recunoscută la nivel de știință medicală sau biologică, astăzi din ce în ce mai mulți medici admit legătură dintre nivelul de stres, de exemplu și boală.

Corpul mental

Corpul mental este ceea ce probabil a dus expresia : “frumos în interior”. îl putem descrie ca fiind un corp subtil, dar doar într-un sens metaforic, întrucât nu există o localizare spațială a sa. Acest corp este un instrument al conștiinței abstracte, iar la acest nivel putem percepe și simți ceea ce nu există și nu poate fi perceput și simțit cu ajutorul simțurilor noastre cu care suntem obișnuiți (tactil, vizual, auditiv etc). Dizarmonia pe acest plan se manifestă prin EGO, care mai departe se reflectă în dezechilibre la nivelul corpului astral, eteric și în ultimul rând, fizic. Cei ce au primit sau și-au dezvoltat darul clarviziunii pot distinge la nivelul corpului mental formele gând ce apar ca niște picături, cumul de energie de intentisati luminoase diferite.

Corpul spiritual (cauzal)

Acest ultim corp subtil, corpul spiritual sau cauzal, este esența a ceea ce numim “Scanteia Divina”. Acesta este sediul Sufletului nostru și reprezintă punctul de contact între micro-cosmosul ființei umane și Divinitate sau Dumnezeu. Este ceea ce definim și la care ne referim ca fiind “Constiinta Superioara”. Aici regăsim intuiția și tot aici primim mesaje, pe care chiar dacă noi nu le putem înțelege și folosi în interesul nostru, îi putem ajuta pe alții, transmițându-le aceste mesaje. Corpul cauzal se raportează direct la aspectele universale, cosmice ale ființei și ale lumii și conține tot ceea ce fiecare dintre noi dobândește de-a lungul vieții : intuiție, creativitate, credință. Iar din acest corp, pornește “cordonul” ce ne leagă și ne conectează cu Sursa. Orice întrerupere a legăturii cu Sursa (Dumnezeu, Divinitatea, Conștiință Universală etc) înseamnă implicit ieșirea din armonie, intrarea în dizarmonie și apariția dezechilibrelor pe corpurile subtile inferioare, culminând cu apariția dezechilibrului pe plan fizic – boală.

In concluzie, starea de sanatate trebuie sa existe pe toate planurile subtile ale fiintei umane, cu atat mai mult cu cat corpul fizic este ultimul pe care se manifesta boala/dezechilibrul, acesta fiind guvernat de corpurile subtile superioare.

Despre tehnici si metode de vindecare subtila voi vorbi si in articole viitoare.

Pentru a fi tot timpul la curent cu ultimul articol publicat pe HRANATATE, te poti abona la NEWSLETTER, iar daca ai gasit utile informatiile cuprinse in acest articol, te rog sa le distribui si prietenilor tai !

________________________________________________________________________________

Surse: 

http://armoniefeminina.com/;

http://www.plotinus.com/;

http://www.spiritualresearchfoundation.org/;

http://www.hranatate.ro/boala-cauze-subtile/

 

Buna!

Sunt Delia, scriu, m-am specializat si sunt pasionata de sanatate si vindecare holistica!

Mai multe despre mine si cum am ajuns la aceasta pasiune, te invit sa citesti aici.