Maia-ua si fermentii naturali

Ce este maia-ua?

Maia-ua este o cultura de drojdii salbatice si bacterii benefice (lactobacili), ce formeaza impreuna o colonie, intr-un amestec de apa si faina. Aceste organisme convietuiesc impreuna, intr-o simbioza perfecta si se ajuta si sustin reciproc. Relatia celor doua familii este foarte interesanta : drojdiile salbatice furnizeaza hrana lactobacililor, in timp ce lactobacilii “pazesc” drojdiile de alti invadatori – alte organisme – creand un mediu acid, ce functioneaza ca un antibiotic si in care drojdiilor le place sa traiasca.

Precum orice organism viu, maia-ua trebuie hranita din timp in timp, iar hrana maia-lei este faina – pe cat posibil naturala, integrala.

Un aspect foarte interesant despre maia este si faptul ca difera de la o regiune geografica la alta, in functie de bacteriile si drojdiile ce cresc in regiunea respectiva. Astfel, o paine cu maia din Romania va avea alt gust, alta savoare si alta aroma decat painea cu maia din Italia sau Franta, de exemplu.

Ce proprietati are maia-ua

Pre-digera glutenul

Painea cu maia are nevoie de un timp mai indelungat pentru crestere, perioada in care bacteriile si drojdiile din maia proceseaza (predigera) glutenul din grau, facand ca painea cu maia sa fie mult mai usor de digerat. Astfel, unele persoane ce au senzitivitate la gluten, tolereaza foarte bine painea cu maia. Nu e valabil si pentru celiaci.

Confera valoare nutritionala painii

Intrucat painea cu maia este supusa unui proces indelungat de fermentatie naturala, zaharurile simple prezente in grau sunt consumate in timpul acestui proces. Astfel, aceasta paine nu creste valoarea zaharului in sange. Tot datorita acestui proces de fermentatie, painea cu maia este foarte bogata in nutrienti, in special in vitamine din categoria B. 

Conserva painea in mod natural

Acidul lactic produs in timpul fermentatiei, confera o savoare natural-acrisoara painii si predigera glutenul. Tot acesti acizi, conserva painea in mod natural si inhiba dezvoltarea de mucegaiuri. 

Neutralizeaza anti-nutrientii

Bacteriile prezente in painea cu maia ajuta la activarea fitazei – o enzima ce sparge acidul fitic, un antinutrient continut in toate cerealele. 

Cum sa-ti faci singur maia

Cel mai usor mod in care sa iti procuri maia-ua este sa o primesti de la altcineva si sa-i imprimi propria-ti energie.

Daca totusi iti doresti sa creezi propria-ti maia, vei avea nevoie de doua ingrediente de baza : faina si apa si anumite conditii speciale :

  • o temperatura calda, cuprinsa intre 18 si 30 de grade Celsius;
  • un vas de sticla;
  • o lingura de lemn;
  • un stergar pt acoperit vasul
  • un spatiu curat, unde sa fie pus vasul;

maia

Faina este de preferat sa fie integrala, macinata la moara cu pietre. Singura faina pe care pot sa ti-o recomand este cea produsa si distribuita de Moara cu Pietre. Eu consum doar aceasta faina, de aproape doi ani si este singura pe care o pot tolera. 

In vasul de sticla, se amesteca ¾ cana de faina cu ½ de cana de apa calda. Amesteca bine cu lingura de lemn, astfel incat sa incorporezi cat mai mult aer. Acopera vasul cu stergarul de panza si lasa-l intr-un loc curat si cald pentru 12-24 ore. In momentul in care vei vedea niste mici bule la suprafata, inseamna ca maia-ua a prins viata. Hraneste-o din nou, in aceeasi proportie. Repeta procedura pentru alte 12-24 ore. La urmatoarea hranire, arunca ½ din aceasta maia. Dupa 5-7 zile ar trebui sa se fi format colonia de drojdii si bacterii si maia-ua sa fie tocmai buna de folosit.

O data maia-ua obtinuta (primita sau facuta in casa), ea necesita ingrijire. Maia-ua se tine intr-un borcan de sticla, in frigider. Pentru ca este vie, trebuie hranita cu faina si apa. Este ca si cum ai avea grija de un animalut de casa. Chiar va sugerez sa-i dati un nume maia-lei. Pe a mea o cheama Sanda, iar numele provine de la matusa mea, o femeie tare buna si calda la suflet. Asa ca atunci cand am facut cunostinta cu maia-ua prima data, am simtit ca trebuie sa o cheme Sanda.

Daca maia-ua este pastrata la frigider, se poate hrani saptamanal. In momentul in care maia-ua este bagata in frigider, drojdiile si bacteriile intra intr-o stare de hibernare.

Atunci cand hraniti maia-ua, recomand utilizarea unui cantar de bucatarie. Pentru o anumita cantitate de maia, folositi o cantitate egala de faina si una egala de apa. Si in ceea ce priveste maia-ua, avem de-a face cu nivelul de hidratare. O maia se considera a fi hidratata 100% atunci cand se folosesc propotii egale de faina si apa. De exemplu, la 20 grame de maia, 10 grame de faina si 10 grame de apa.

Diferenta intre maia si drojdia din comert

Oamenii de stiinta au descoperit ca principala caracteristica a drojdiei este fermentarea. Drojdia transmite aceasta proprietate prin paine (intr-un centimetru cub de aluat gata sunt prezente 120 de milioane de celule de drojdie) in sange si incepe a fermenta. Gazul format afecteaza in primul rand creierul, perturband functiile sale. Se deterioreaza brusc memoria, capacitatea de gandire logica, de munca creativa. La nivel celular, drojdia duce la formarea in organism a tumorilor benigne si canceroase.

Painea alba, rafinata, preparata pe baza de drojdie, conduce la o serie de manifestari nefaste pentru sanatate : dureri de cap, somnolenta, iritabilitate, probleme digestive, incetinirea gandirii, scaderea activitatii sexuale, cresterea vascozitatii sangelui.

Sunt cateva decenii de cand painea se coace cu drojdie termofila, inventata de om, Saccharomyces cerevisiae. Tehnologia ei de pregatire este antinaturala. Producerea drojdiei de panificatie se bazeaza pe cresterea ei in substante lichide hranitoare. Melasa este diluata cu apa, tratata cu clorura de var si acidificata cu acidul sulfuric, etc.

Drojdia Saccharomyces (drojdie termofila), speciile careia sunt utilizate in industria de alcool, bere si panificatie, nu apar in natura. Celulele Saccharomyces, din pacate, sunt mai rezistente, decat celulele tesutului. Ele nu se distrug, pe parcursul gatirii sau nu sunt digerate in organismul uman. Celulele ucigase de drojdie ucid celulele sensibile umane, mai putin protejate in organism, prin emanarea substantelor otravitoare cu greutate moleculara mica. In organism, se inmultesc si ataca flora intestinala, distrugand-o.

Daca omul abuzeaza de produse din drojdie si alimente acide, stomacul nu poate rezista mult timp la aceasta. Arsura va duce la formarea ulcerului, durerilor de cap si la formarea unui simptom comun, cum ar fi arsuri la stomac.

Utilizarea produselor alimentare, preparate pe baza de drojdie termofila, promoveaza formarea cheagurilor de nisip, iar apoi pietrelor in vezica biliara, ficat, pancreas, constipatie si formarea tumorilor. In intestin cresc procesele de degradare, se dezvolta microflora patogena. Se incetineste evacuarea maselor toxice din organism, se formeaza buzunare de gaz, in care stagneaza pietrele fecale. Treptat, ele cresc in membranele mucoase si straturi submucoase ale intestinului. Sistemul digestiv isi pierde functia sa de protectie si se reduce capacitatea de digestie. Vitaminele se digereaza insuficient si se sintetizeaza, nu sunt digerate in plina masura oligoelementele si cel mai important din ele – calciu.

Ce este de facut? Sa revenim la coacerea painii din aluat acru, care a fost utilizat in antichitate si in trecutul neindepartat. 

Am mai scris despre grau, maia, gluten, paine aici si aici.


Pentru a fi tot timpul la curent cu ultimul articol publicat pe HRANATATE, te poti abona la NEWSLETTER, moment in care vei primi gratuit pe mail, e-book-ul : Un weekend de detox.

Daca ai gasit utile informatiile cuprinse in acest articol, le poti distribui si prietenilor tai ! Pentru a fi conectati in permanenta, poti sa dai like si paginii de Facebook a site-ului si te invit sa te alaturi grupului de Facebook „HRANATATE” !

Parerea ta conteaza pentru mine ! Imi poti lasa un comentariu la acest articol sau imi poti trimite un mail : contact@hranatate.ro.

Buna!

Sunt Delia, scriu, m-am specializat si sunt pasionata de sanatate si vindecare holistica!

Mai multe despre mine si cum am ajuns la aceasta pasiune, te invit sa citesti aici.

Add A Comment