ayurveda

Kitchari simplu – preparat ayurvedic pentru digestie si nu numai

Zilele acestea calduroase si frumoase, mi-au amintit de calatoria mea spirituala in Rishikesh – poarta de intrare in Himalaya. Iar aceasta amintire m-a determinat sa trec la treaba si sa prepar una dintre cele mai bune, cele mai sanatoase retete : kitchari. 

Kitchari este un preparat de baza in Ayurveda. Reteta este foarte simpla si se bazeaza pe fierberea impreuna a doua alimente cu inalta valoare nutritionala : orezul basmati si lintea, aceasta combinatie potrivindu-se oricui, indiferent de constitutia energetica a persoanei (dosha). Mai departe, kithcari variaza in functie de condimentele folosite, ierburile si legumele, ce se adauga la mancare.

Kitchari este un fel de mancare cu efect detoxifiant, fiind recomandat de terapeutii specializati in Panchakarma – partea din Ayurveda ce se ocupa cu studiul detoxifierii. 

Pe langa efectul detoxifiant, kitchari este si foarte usor de digerat si asimilat. 

Pentru a obtine efectul terapeutic, este indicat ca kitchari sa fie consumat proaspat, de indata ce este preparat. 

Ce pot sa-ti spun este ca nu stiam de acest preparat minunat, inainte sa ajung in India, insa combinatia linte+orez este una dintre cele mai bune pentru a obtine o proteina completa, in nutritia vegana. Daca la aceasta combinatie, adaugam si efectul vindecator al condimentelor, dar si legumele gatite corespunzator (in acest sens, recomand din suflet vasele Zepter), atunci ne putem da seama de indata ca avem de-a face cu un aliment-medicament.

Kitchari simplu

  • 1/2 ceasca de orez basmati;
  • 1/2 ceasca de linte rosie sau galbena;
  • 6 cesti cu apa;
  • 1 lingura de ulei de cocos;
  • 1 lingurita de seminte de chimion;
  • 1 varf de cutit de hing;

Se incinge uleiul si se adauga semintele de chimion si hingul, lasand pentru 30 de secunde. Se adauga orezul si lintea, care au fost, in prealabil, foarte bine spalate. Se toarna apa si se acopera cu capacul. 

Se trece la pregatirea condimentelor.

  • 2 linguri de ulei de cocos;
  • 1 lingurita de seminte de coriandru;
  • 3/4 lingurita de seminte de cardamom;
  • 1 lingurita de boabe de piper negru;
  • 1 frunza de dafin;
  • 1 lingurita de scortisoara pudra;
  • 1/2 lingurita de cuisoare macinate;
  • 1 lingurita de turmeric;
  • 3/4 de lingurita de sare;
  • 1/2 de ceapa tocata;
  • 1-2 catei de usturoi;
  • 1 lingura de ghimbir proaspat, razuit;
  • apa, daca mai este nevoie;
  • legume, dupa preferinta : morcov, dovlecel, spanac etc;

Intr-o tigaie, se incing cele 2 linguri de ulei. Se adauga coriandru, cardamom, piper negru si frunza de dafin si se soteaza 2-3 minute. Apoi se adauga restul condimentelor si ceapa si usturoiul. Condimentele sotate se pun in blender si se amesteca cu putina apa. Acest sos de condimente se toarna peste amestecul de linte si orez si se mai adauga apa, daca este nevoie. 

Tot acum se adauga si legumele. 

Se acopera vasul cu capac si se gateste la foc mic pana cand observam ca lintea si orezul s-au fiert. 

Aceasta reteta este foarte indicata pentru stimularea digestiei si a circulatiei sanguine. 

Atat despre kitchari. Te invit sa experimentezi, sa testezi si sa variezi! 🙂 


Pentru a fi tot timpul la curent cu ultimul articol publicat pe HRANATATE, te poti abona la NEWSLETTER, moment in care vei primi gratuit pe mail, e-book-ul : Un weekend de detox.

Daca ai gasit utile informatiile cuprinse in acest articol, le poti distribui si prietenilor tai ! Pentru a fi conectati in permanenta, poti sa dai like si paginii de Facebook a site-ului si te invit sa te alaturi grupului de Facebook „HRANATATE” !

Parerea ta conteaza pentru mine ! Imi poti lasa un comentariu la acest articol sau imi poti trimite un mail : contact@hranatate.ro.

 

Buna!

Sunt Delia, scriu, m-am specializat si sunt pasionata de sanatate si vindecare holistica!

Mai multe despre mine si cum am ajuns la aceasta pasiune, te invit sa citesti aici.

Add A Comment