Jackfruit Curry + info despre jackfruit

Sa tot fie cam o luna de cand Irina de la GoVeggie.ro imi trimite un mesaj : „Delia, te bagi la un „picior de porc”?”. Pai se putea sa zic nu?! Cand neam de neamul meu – inclusiv eu – nu mancasem ever-never jackfruit. Am asteptat bucata mea de „porc” cu nerabdare, timp in care m-am documentat si am rascolit internetul si cartile mele de nutritie, in cautare de info si retete cu si despre jackfruit. 

Iata ce am aflat :

  • Jackfruit-ul este un fruct bogat in nutrienti, originar din India, dar care s-a raspandit usor in toata Asia;

jackfruit-2108869_1280

  • Greutatea sa variaza intre 5 si 45 de kilograme, de aceea este destul de greu de adus la noi in tara, in stare cruda; mai degraba se gaseste conservat;
  • Dupa gatire, seamana la gust cu carnea de porc; mie nu mi s-a parut sau poate am uitat eu ce gust are carnea de porc…in fine;
  • Jackfruit face parte din familia duzilor! Aceasta informatie mi s-a parut foarte amuzanta, tinand cont de faptul ca dudele sunt niste fructe foarte, foarte mici;
  • Denumirea fructului nu vine, asa cum ai fi tentat sa crezi, de la un anume Jack. Numele deriva din „chakka” – cuvant din Malayesia;
  • Jackfruit este extrem de bogat in nutrienti : magneziu, vitamina C, vitamine din complexul B, proteine si aminoacizi, acid folic, potasiu, calciu, antioxidanti si alte substante fitoterapeutice;
  • De la jackfruit se consuma tot (mai putin coaja) : samburi, seminte, miez;

Jackfruit Curry

Intrucat nu mai mancasem niciodata jackfruit, nu prea aveam habar nici ce sa fac cu el. Dupa ce l-am primit, l-am curatat, o parte l-am mancat crud (este delicios!), iar din restul ramas am preparat un curry – un fel de mancare traditional indian. 

Ingrediente :

  • 1 lingurita ulei de cocos;
  • 1/2 lingurita seminte de chimion;
  • 1/2 lingurita seminte de mustar;
  • 1/2 lingurita seminte de chimen negru;
  • 2 frunze de dafin;
  • 1 ardei mic chilli;
  • 1 ceapa mica, tocata marunt;
  • 5 catei de usturoi, tocati;
  • 3 cm de ghimbir, tocat;
  • 1 lingurita pudra de coriandru;
  • 1/2 lingurita pudra de turmeric;
  • 1/4 lingurita piper;
  • 2 rosii, curatate de pielita si tocate sau 4 linguri de piure de rosii (pasatta);
  • 2 cani de jackfruit;
  • sare;
  • 1 cana de apa;

Mod de preparare :

* Aceasta reteta este preparata in vase Zepter. Daca vrei mai multe detalii despre gatitul in vase Zepter, te pot redirectiona catre un consultant. Scrie-mi : contact@hranatate.ro

  • Intr-un vas se incalzeste uleiul si se adauga semintele de chimion, mustar si chimen negru, frunzele de dafin si ardeiul iute; se lasa pana cand semintele incep sa pocneasca (in jur de un minut);
  • Se adauga ceapa, usturoiul si ghimbirul si se gatesc pana cand devin translucide (cateva minute);
  • Se adauga jackfruit-ul si piureul de rosii, condimentele : coriandru, turmeric, piper, sare; se acopera si se lasa sa se inabuse pentru 15 minute;
  • Se adauga si apa, se acopera si se gateste timp de 20-30 minute, pana cand capata consistenta dorita;
  • Se serveste alaturi de orez, quinoa sau mei;

Despre Jackfruit, doar de bine! Opinia personala : mi-a placut mai mult crud decat gatit, iar gatit nu mi s-a parut deloc ca ar avea gust de carne de porc In rest, astept cu interes sa aduca Irina de la GoVeggie.ro, conserve bio de jackfruit si sa testez si alte retete delicioase. Pana atunci, ma delectez cu alte bunatati bio „culese” de GoVeggie.ro!

ice-2731185_1280


Pentru a fi tot timpul la curent cu ultimul articol publicat pe HRANATATE, te poti abona la NEWSLETTER, moment in care vei primi gratuit pe mail, e-book-ul : Un weekend de detox.

Daca ai gasit utile informatiile cuprinse in acest articol, le poti distribui si prietenilor tai ! Pentru a fi conectati in permanenta, poti sa dai like si paginii de Facebook a site-ului si te invit sa te alaturi grupului de Facebook „HRANATATE” !

Parerea ta conteaza pentru mine ! Imi poti lasa un comentariu la acest articol sau imi poti trimite un mail : contact@hranatate.ro.

Buna!

Sunt Delia, scriu, m-am specializat si sunt pasionata de sanatate si vindecare holistica!

Mai multe despre mine si cum am ajuns la aceasta pasiune, te invit sa citesti aici.

Add A Comment