Interviu cu un om ce a reusit sa se transforme in OM : Bogdan Rosculet, fondator „Bucataria Vegana”

Am placerea sa vi-l prezint pe Bogdan Rosculet, unul dintre acele suflete ce isi aleg ca menire in viata sa fie un model inspirational si un exemplu de urmat de catre ceilalti.

„L-am cunoscut” pe Bogdan prin intermediul Facebook-ului si a devenit o obisnuinta, cand deschid laptop-ul dimineata sa vad o stacana cu suc proaspat postata de Bogdan – Licoarea Diminetii, cum o numeste el.

Bogdan, un suflet bun si cald si dornic de a impartasi tuturor din experienta sa, a acceptat cu bucurie propunerea mea de a-i lua acest interviu.

Draga Bogdan, esti fondatorul unui mare grup pe Facebook “Bucataria Vegana”, cu peste 25000 de membri. Cum a inceput povestea ta ?

Evident dintr o joaca …

Povestea mea a inceput mai demult, undeva la inceputul lui 2012 cand am renuntat la carne. Insa joaca cu facebook -ul a luat nastere prin primavara lui 2013, cand am inceput serios sa consum zilnic in fiecare dimineata smoothie-uri de fructe si legume. Dintr o joaca cum spuneam, ma fascinau varietatea de culori obtinute si astfel obisnuiam sa pozez cu tel mobil fiecare suc preparat. Intr o dimineata, habar nu mai am cand, am postat prima fotografie pe Facebook intituland-o foarte sugestiv ” Licoarea de dimineata „… asa a ramas si astazi !!! Postam in fiecare dimineata iar numarul de like’uri si distribuiri crestea de la zi la zi. Vazand ca au succes licorile, am inceput treptat sa pozez si sa postez si meniurile mele de pranz si de seara, facand din ce in ce mai mult public, stilul meu de alimentatie si toate schimbarile prin care deja treceam.

In august 2013, inspirat de multe alte pagini si grupuri de nutritie vegana, am decis sa infiintez un grup numai pentru retete de mancaruri vegane si astfel a luat fiinta brandul „Bucataria Vegana„. Tot ce mi-am dorit la inceput a fost un loc unde sa pot afisa si stoca toate combinatiile de smoothie si retete personale de salate sau mancaruri vegane. Ceea ce a si fost in primele luni. Apoi, inspirat de oameni si succes, am incurajat membrii grupului sa publice acolo propriile retete si experiente in bucataria lor vegana. Si de atunci totul a luat o amploare greu de imaginat cand am inceput. Imi amintesc ca primii o mie de membri i-am sarbatorit exact pe 31 decembrie 2013, pentru ca astazi, la ora cand publici interviul, probabil sunt deja 27 de mii. Unde vom ajunge? Vom vedea, cat ne permite facebook ul sa ne expandam !

Cum definesti veganismul ? 

Pentru mine personal, din punct de vedere moral, a fi vegan este un mod de viata complet diferit si total opus stilului de viata cu care am fost educat si obisnuit peste 40 de ani. Veganismul inseamna mai mult decat o alimentatie fara produse de origine animala. Inseamna respect, acceptare si iubire pentru orice fiinta vie prin armonizarea convietuirii alaturi de ele. E necesar sa intelegem, daca tot ne pretindem fiinte rationale evoluate, ca NU AVEM nicidecum drept de exploatare si mai ales de viata si de moarte asupra celorlalte fiinte vii. Sunt lasate de creator sa fiinteze si sa vietuiasca libere pe pamant, ca si noi.

Din punct de vedere material si al sanatatii fizice, a fi vegan inseamna ati hrani corpul cu alimente alcaline, adica neacide, iar daca suntem bine informati, la o minima cercetare vom afla ca organismul nostru este preponderent alcalin, singurul loc acid din corp este stomacul unde este necesar sa fie asa pentru digestia alimentelor. In timp, dupa mai multi ani de veganism, corpul nostru isi va ridica frecventa de vibratie ceea ce implica o gandire mult mai simpla,rationala si eficienta si deasemeni stari general emotionale pozitive.

Alimentatia vegana asigura practic corpului fizic mediul potrivit de existenta naturala in deplina armonie cu celelalte corpuri energetice, emotionale si mentale.

Cat a durat tranzitia de la un stil de viata obisnuit la veganism ?

Totul a inceput, undeva la mijlocul lui 2012. Petrecere cu excese din preparate de carne. Evident ficat marit,  stari de rau si zacut in pat cateva zile. Concluzia care a generat decizia : „Merit sa ma simt mai bine si sa arat mai bine”. Pe atunci aveam cam 90 de kg fiind totusi vara, ma consideram slabut in comparatie cu perioada iernii cand bateam suta .

Decizia a fost sa renunt la carne cateva luni (cam doua gandeam atunci) pentru a da o sansa ficatului sa-si revina.  Fiind un pasionat al internetului am inceput sa cercetez variante sanatoase pentru a inlocui carnea. Cum universul lucra deja pentru mine, fiind in plina evolutie a constiintei catre spiritualitate, au inceput sa-mi apara tot felul de informatii cu si despre nutritie si alimentatie sanatoasa, vegetariana la acel moment. Deja dupa primele saptamani am inceput sa ma simt incomparabil mai bine, luind serios in considerare schimbarea permanenta a modului meu de alimentatie. Am continuat sa studiez si sa aplic pe corpul meu tot ce aflam si simteam, compatibil cu credintele mele de atunci. Cu toate acestea la sfarsitul anului 2012, chiar daca ma simteam excelent, am constatat ca din punct de vedere al greutatii corporale nu aveam realizari prea mari. Era totusi un castig foarte mare faptul ca fiind iarna deja reusisem sa stopez cresterea greutatii cum era obisnuit corpul meu an de an. Chiar slabisem cateva kg, dupa cate imi amintesc cred ca aveam undeva la 85-87 de kg. Si renuntasem la carne de vreo 6 luni, eram vegetarian deci inca consumam si alte alimente de origine animala in special branza,  cascaval si oua. Clar eram nemultumit si doream sa obtin mai mult.

Am lucrat foarte mult pe plan intelectual, citind si invatand foarte mult despre nutritie evident din surse alternative si mai „neortodoxe” care m-au ajutat foarte mult sa-mi schimb convingerile si obisnuintele referitor la ceea ce inseamna cu adevarat o alimentatie sanatoasa. Astfel am aflat si am intrat in posesia cartii in varianta digitala „Studiul China” al doctorului Cambell care mi-a fost ca si carte de capatai din acel moment si care m-a determinat sa iau o noua decizie majora in acel an 2012.  Si anume ca de la 1 ianuarie 2013 sa renunt la alimentatie animala si sa devin vegan.

Revenind putin la anul 2012 vreau sa mentionez ca pentru mine a fost intradevar cel mai important an din viata mea, un an al acumularilor intelectuale dar si al schimbarilor si deciziilor pe care le-am luat pentru schimbarea mea efectiva in plan fizic si spiritual. Primele actiuni au fost in plan spiritual prin deschiderea si expansiunea constiintei catre studiul fiintei mele,  pentru gasirea si intelegerea de raspunsuri viabile si corecte pentru mine la intrebari de genul : Cine Sunt, de unde vin si incotro ma indrept ! Prima decizie si cea mai importanta a fost si va ramane probabil toata viata mea, motorul motivational are a stat la baza tuturor schimbarilor din interiorul meu. In semn de Respect si pretuire pentru cine tocmai aflasem ca Sunt Eu cel Adevarat,  am decis ca prin toate actiunile mele fizice, mentale si emotionale sa INCETEZ sa-mi aduc vreun prejudiciu in mod constient direct sau indirect. Intr -un cuvant sa INCETEZ sa-mi mai fac vreun rau intentionat si mai ales constient.  Prima actiune si foarte importanta pentru sanatatea mea a fost in luna mai cand am renuntat prima data si definitiv de atunci, la fumat, dupa 27 de ani. Am renuntat dintr-o data, peste noapte chiar daca mintea mea maimuta de atunci m-a convins sa inlocuiesc tutunul cu o tigare electronica pe care am pufait-o 2-3 saptamani pana am renuntat si la ea. Apoi prin luna iunie/iulie a fost ” incidentul” binefacator care a condus la decizia sa renunt si la carne, ulterior am renuntat si la cafea de care am scapat muuult mai greu decat tutunul, fiind un consumator important de cafea pana atunci. Decizia subconstienta din fiinta mea a fost sa scap de toate dependentele si formele de atasament in care eram captiv. A fost ca o comanda mentala, subconstienta pe care o enuntasem fiintei mele. Si care s-a dovedit functionala si pe parcursul urmatorilor ani.

Revenind la momentul 1 ianuarie 2013, cum spuneam o alta decizie majora a fost sa devin Vegan din acel moment. De ce? Din dorinta de a experimenta pe corpul meu ceea ce simteam ca este adevar benefic pentru mine in acel moment. Doar asa ma puteam convinge … experimentand.  Zis si facut … In luna ianuarie am urmat o alimentatie complet vegana chiar daca 50% insemna inca alimente gatite la foc iar restul de 50% reprezentau fructele si smoothie-urile pe care tocmai incepusem sa le consum zilnic dimineata. Apoi am aflat despre necesitatea detoxifierii pentru curatarea interioara a corpului de toxine si deseuri. Foarte important acest proces pentru a crea o baza sanatoasa noului stil de alimentatie complet vegetal. Astfel de la 1 februarie au urmat 30 de zile doar de hrana preponderent lichida cu apa si sucuri de fructe, de legume si verdeturi. In aceasta perioada am efectuat trei clisme la fiecare 10 zile pentru a ajuta colonul sa se curete de „gunoaile” solidificate in atatea zeci de ani de ignoranta alimentara !!

Dupa acel moment au inceput cu adevarat adevaratele schimbari atat in plan fizic vizual cat si in plan emotional si mental. Una peste alta deja in luna aprilie „scapasem” de un bagaj de vreo 15 kg, pentru ca in vara, in luna iulie am atins valoarea normala a greutatii mele in raport cu inaltimea mea si anume 70 de kg . Valoare stabila pe care o am si acum variind intre 68 si 70 de kg.

Concluzia: Anul 2012 stil vegetarian 6 luni – rezultat minus 5 kg, iar anul 2013 stil Vegan 7 luni – rezultat minus 23 de kg din momentul 0 in care aveam undeva la 93 de kg la mijlocul lui 2012. Tin sa precizez ca in anii 2008, 2010 am atins si nefericita greutate de 98 de kg !!!

Cand ai facut trecerea la veganism, cu ce probleme/obstacole te-ai confruntat ?

Sincer, mi-e foarte greu sa-mi amintesc de obstacole cu adevarat importante in aceasta perioada.

Din punct de vedere alimentar, n-am resimtit niciodata nevoi sau pofte care sa-mi produca „nostalgii” din vechea perioada de trista amintire. Atat de mare a fost dorinta, vointa si credinta ca ceea ce fac este sanatos si corect pentru mine incat nimic din trecutul meu alimentar de-o viata nu mi-a starnit nevoi sau dorinte. Daca ar fi totusi sa numesc ceva la acest capitol al piedicilor, a fost … culmea …. mentalitatea si opiniile celor din jurul meu, nu atat a familiei care m-a sustinut moral neconditionat, cat mai ales a prietenilor si colegilor care au reactionat din momentul in care schimbarile fizice au devenit din ce in ce mai vizibile.

Nu cred ca exista vegan care pe drumul sau, sa nu fi avut parte de intrebari de genul : „ce se intampla cu tine de-ai slabit asa, esti bolnav si ti vreun regim ? Sau … ” faci parte din vreo secta?”, ” Si te simti bine? Te vad cam palid, cum crezi ca vei putea trai fara proteine?? ” . La momentul actual ma amuz dar recunosc ca atunci eram destul de apasat si stresat caci erau zile cand raspundeam de zeci de ori intr-o singura zi la astfel de intrebari,  mai ales la locul de munca. Puteam sa ignor, ceea ce si faceam uneori, dar dorinta de a transmite experienta mea si altora ma tenta si ma motiva sa dau mereu foarte multe explicatii.

La capitolul obstacole as putea spune ca a fost din nou mintea mea maimuta, care ma ” incuraja ” uneori prin ganduri de genul : ” va fi greu, va fi scump sa-ti achizitionezi tot ce ai nevoie pentru a te hrani asa,  alimentele vegetale si fructele sunt foarte scumpe, cu ce te vei hrani iarna cand sunt putine vegetale proaspete pe piata … samd”. Am trecut prin ele, le -am acceptat, insa motivatia era atat de mare incat am mers inainte iar bunul si dragul Univers mi-a scos in cale cele mai bune solutii si oportunitati prin care NICIODATA, repet. .. niciodata, n-am resimtit ca-mi lipseste ceva important din alimentatia mea si niciodata n-am fost pus in situatia de a ramane vreo zi fara vreun aliment important. Dimpotriva am obtinut intotdeauna mai mult decat mi-am imaginat ca pot avea. Si asta pentru ca formasem deja o armonie si un echilibru intre ceea ce gandeam si ceea ce simteam ca fiind adevarul meu suprem. Si inca un amanunt foarte important : ceream intotdeauna clar si raspicat tot ce doream si credeam ca am nevoie pentru binele meu !!!

Ce schimbari au survenit in viata ta de cand ai devenit vegan ?

Am spus deja, schimbarile sunt la toate nivelurile. Ele incep intotdeauna din plan mental adica din minte prin gand. Apoi daca gandul corespunde cu ceea ce simti, schimbarea se produce si in plan emotional, apoi o resimti energetic, pentru ca ultima reprezentatie, schimbarile sa apara vizibil si in plan fizic. Asta e ordinea fara doar si poate in toate domeniile. Daca ar fi sa inversez ordinea schimbarilor resimtite de mine ar fi :

  • In plan fizic am greutatea normala adica cam 25 de kg mai putin decat momentul zero; deasemeni s-au rezolvat multe afectiuni cronice de care sufeream de ani buni,cum ar fi : sinuzita, migrenele, durerile de spate si coloana, constipatia si mai ales racelile si gripele care ma puneau la pat cu zilele, acum apar foarte rar si superficial si nu dureaza mai mult de o zi,doua.
  • In plan energetic resimt o vitalitate si o prospetime fizica permanenta in conditiile in care Nu fac inca sport iar activitatea mea fizica este destul de redusa cu exceptia mersului pe jos.
  • In plan emotional temperamentul meu a fost schimbat de la coleric la sancvin uneori spre melancolic;
  • Iar in plan mental prin antrenament multe zeci de zile la rand am tranzitat de la o gandire preponderent pesimista si ignoranta, egoista, la una pozitiva, optimista si benefica cu tendinte altruiste absolut dezinteresate.

Care sunt alimentele tale de baza, in viata de zi cu zi ?

As denumi alimente de baza, acele alimente care in opinia fiecaruia nu lipsesc nici o zi din meniu. In cazul meu, ordinea fireasca in care le consum zilnic ar fi:

  • Apa – Eu folosesc apa plata imbuteliata pe care o enzimez in fiecare seara pentru a doua zi dimineata cu cateva fructe si cateva frunze de menta. Apa enzimatica fiind primul aliment pe care il consum imediat dupa trezire.
  • Usturoiul – surprinzator, nu? Nu degeaba sunt poreclit la job Mr Garlic !! Al doilea aliment consumat dupa apa, de fapt impreuna … Este usturoiul, mai precis doi catei taiati atat cat sa poata fi inghititi ca si medicament pe stomacul gol.
  • Fructele – printre care nelipsite zilnic sunt : Bananele, lamaile,  merele, portocalele, rosiile, strugurii, avocado, maslinele.
  • Legumele – varza, broccoli, ridiche,  conopida, ardeii, ceapa, sfecla rosie de 2,3 ori pe saptamana in smoothie sau salata.
  • Ciupercile crude marinate .
  • Verdeturi – salata si spanacul tot timpul anului si urzicile primavara,vara si toamna, marar si patrunjel proaspete.
  • Leguminoase – prin alternanta de la o zi la alta, fasolea fie ea alba, pestrita,  neagra, rosie sau mung … apoi nautul,  lintea, mazarea si soia.
  • Radacinoase – morcovii, sfecla rosie,  telina, gulii.
  • Fructe uscate pt indulcit – stafide si curmale.
  • Lapte vegetal : De migdale, de soia sau de orez prin alternanta, sau lapte din seminte de floarea soarelui facut in casa, branza tofu.
  • Uleiul de masline.
  • Cerealele – Hrisca, quinoa saptamanal, cerealele integrale tip Musli,  painea neagra din faina bio integrala facuta in casa, fulgi de ovaz, orez integral.
  • Seminte – In,  Susan,  floarea soarelui .
  • Nuci – romanesti, arahide, caju.
  • Condimente – Sare neiodata de mare sau himalaya, piper negru, turmeric, ghimbir radacina sau pulbere,  carob sau pulbere de roscove,  fulgi de drojdie inactiva, boia dulce, boabe de mustar, Chili, usturoi praf, oregano, cimbru, busuioc.

(frigiderul lui Bogdan – imagine din arhiva personala)

Cu siguranta am omis cate ceva dar in mare masura acestea sunt alimentele care nu-mi lipsesc zilnic din frigider sau camara. Desigur varietatea este mult mai larga mai ales a fructelor care depind de sezonul in care le consum, eu fiind in mare masura frugivor adica peste 60% din hrana mea zilnica sunt fructele, undeva la 3-5 kg de fructe zilnic. Foarte important de mentionat daca tot sunt la acest capitol, este combinarea acestor alimente si mai ales perioada din zi in care alegem sa le consumam. Fructele si/sau sucurile in prima parte a zilei, dimineata pana in jurul pranzului cand putem face loc unor cereale integrale ( pentru energizare ) cu lapte, fructe uscate si seminte,  pentru ca apoi , mai tarziu dupa pranz sa mancam o salata diversa din legume, verdeturi, condimente, dressinguri din lamaie si ulei de masline, care neaparat sa contina o leguminoasa germinata sau fiarta. Deasemeni ciupercile crude marinate se preteaza de minune in salate. Seara inainte cu minim 2 ore inainte de culcare se pot manca din nou fructe ( recomand o masa monofruct ) sau un smoothie dintr-un fruct si ceva verdeata ca spanacul, salata sau urzicile.

Consideri ca alimentatia vegana este cea mai sanatoasa forma de alimentatie ?

Clar, consider alimentatia vegana ca fiind cea mai sanatoasa si potrivita alimentatie. … Pentru mine !!!
Cum as putea emite o parere despre alimentatia altcuiva? Fiecare experimenteaza si se hraneste asa cum crede de cuviinta si mai ales cum simte. Ceea ce eu experimentez este potrivit si corect pentru mine si am datoria morala de a transmite si semenilor mei ceea ce mie mi-a facut si imi face bine in speranta ca se vor gasi si alti oameni care vor dori sa procedeze ca mine. Dar repet, nu este neaparat necesar ca ceea ce mie mi-a facut bine sa faca tuturor. Suntem fiinte energetice multidimensionale care ne exprimam pe pamant in forme fizice materiale. Sanatatea corpului fizic depinde foarte mult de alimentatie undeva sa zicem in proportie de 50%. Restul depinde de gandire, emotii, stres si miscare (sport). Cu alte cuvinte noi suntem ceea ce mancam, gandim si simtim.

Cine te inspira ? Ne poti da exemplu de oameni de la care te-ai inspirat si al caror model il urmezi ?

Doamne, este cea mai grea intrebare de pana acum pentru ca sunt atat de multi oameni modele pentru mine, care au reprezentat in diferite perioade de timp, oamenii potriviti in momentele potrivite pentru a depasi un prag sau o etapa pe drumul meu. E greu de stabilit o ierarhie dar in ordinea cronologica si nu valorica, i-as enumera totusi pe cei mai importanti care mi-au marcat intr-adevar gandirea : dr Calin Marginean, dr. Virgiliu Stroescu, dr Colin Campbell prin cartea ’ Studiul China’ , Robert Morse prin cartea ’’ Sa traim sanatos fara toxine ’’.

Insa un loc important, poate cel mai reprezentativ model de gandire si actiune, un adevarat mentor a fost si este pentru mine nea Popica, marele spirit maestrul Valeriu Popa. Acel om sau acest spirit pentru ca el exista si va exista mereu, din punctul meu de vedere – deci este o opinie personala – face parte dintre cele mai inalte prezente spirituale pe pamant alaturi de Budhha, Iisus, Arsenie Boca .. spirite inalte care au ridicat vibratia umanitatii, fiecare la timpul lor si care au vindecat oamenii fizic prin abilitatile lor nonfizice  si au trezit constiintele a milioane de oameni prin cunostintele si intelepciunea lor.

Deasemeni, au existat nenumarate alte carti de specialitate, materiale video, documentare care m-au imbogatit si care m-au ajutat sa-mi intaresc convingerile si sa-mi schimb credintele si obisnuintele zecilor de ani trecuti.

Nu pot spune ca am urmat vreodata vreun model anume. Am invatat de la toti si aplic ceea ce simt ca mi se potriveste, permitandu-mi astfel sa modific si sa imbunatatesc mereu ceea ce simt ca e necesar sa schimb la un moment dat, fara sa ma limitez sau sa ma plafonez in norme si reguli impuse sau experimentate de altii.

De aceea eu recomand tuturor celor care imi cer sfaturi sau pareri si a celor care imi solicita ajutorul, sa nu respecte nimic ca litera de lege din ceea ce eu aplic sau spun, sa nu ma creada pe cuvant, ci sa experimenteze pe pielea lor, cum se spune … sa invete sa-si asculte corpul,  singurul capabil sa le furnizeze informatii corecte si adevarate pentru ei.

Ai avut momente in care credintele in veganism ti-au fost zdruncinate ? Si daca da, cum te-ai redresat ?

Momente in care mi-au fost zdruncinate credintele in veganism? Nu … nu am avut niciodata asa ceva, poate pentru singurul motiv ca niciodata de cand am devenit vegan NU m-am simtit pacalit, NU m-am simtit mai rau decat cand eram omnivor, NU m-am lasat influentat de opiniile negative ale unora, mi-am ascultat intotdeauna corpul tratandu-l cu iubire, respect si recunostinta.

Stiu ca de curand, te-ai mutat din tara. Cum este vazut un vegan in Occident ?

Nici o diferenta, oamenii au aceeasi gandire si mentalitate ca si in Romania.

Sa nu uitam ca de ani buni traim in aceeasi comunitate europeana, dupa aceleasi principii si norme legislative. Ca si acolo, in UK unde locuiesc eu, toate magazinele si marile complexe comerciale alimentare sunt pline de produse super procesate. Foarte putine alimente in afara fructelor si legumelor, gasesc sa cumpar din aceste locuri. Restul alimentelor le comand pe internet dupa siteuri de specialitate.

N-as vrea sa devin carcotas sau etichetez negativ oamenii care traiesc aici. Sunt minunati, deschisi, calzi, primitori, calmi, rabdatori, optimisti si pozitivi. S-ar spune ca ei sunt portretele perfect corespunzatoare unor vegani sau unor oameni care se hranesc sanatos. Dar deloc adevarat. Fizic, sunt demolati la propriu, imbatraniti prematur, sedentari, obezi foarte multi dintre ei, deformati cu o alimentatie absolut ignoranta si defectuoasa, atat prin alimentele pe care le consuma cat mai ales prin combinarea lor catastrofala.

De aceea am afirmat (si ei sunt cei care imi confirma aceasta regula ), ca suntem si ceea ce gandim si simtim nu doar ceea ce mancam. Am fost si sunt poate un exemplu de urmat pentru compatriotii mei din Romania, insa cei de aici nu ma percep ca ceea ce eu am devenit in ultimii ani. Ma percep deja foarte diferit de ei, dar ma simt ca pe ceva pozitiv si benefic pentru cei cu care intru in contact mai des. Nu doresc sa ies in evidenta dar le raspund atunci cand mi se cere opinia vizavi de subiecte de alimentatie sau nutritie.

Una peste alta ca sa raspund la intrebare, un vegan aici in UK, este perceput normal, acceptat fara a fi etichetat sau chestionat si judecat. Oamenii de aici sunt fiinte cu personalitati deschise si noncomformiste. Mult mai disputat si controversat am fost acasa in Romania de catre cunoscutii mei decat aici … si deja majoritatea dintre colegii mei de aici imi cunosc stilul de viata pe care il accepta fara sa-l eticheteze ca fiind bun sau rau !!

Referitor la excluderea carnii din alimentatie, as vrea sa dezbatem niste probleme „binecunoscute” :

1. De unde ne putem lua proteine, daca nu consumam carne ?

Odata cu excluderea carnii din alimentatie este clar ca ne expunem unor posibile deficiente din punct de vedere nutritiv. In alimentatie ca si in alte situatii de viata, atunci cand renuntam la ceva, e necesar sa inlocuim cu altceva mai nou, sanatos si benefic.

Cel mai disputat si controversat subiect este cel despre proteine. Majoritatea contestatarilor stilului vegan de alimentatie sustin ca proteinele de origine animala sunt complete si de neinlocuit. Ceea ce este si adevarat, dar pe jumatate… Intradevar in carne sunt proteine complete adica au toti aminoacizii esentiali dar nici pe departe nu sunt de neinlocuit. Nici o regula sau conduita de alimentatie din lume nu spune ca e necesar si obligatoriu sa ne luam toti aminoacizii dintr-un singur aliment. In alimentele vegetale exista proteine care contin toti aminoacizii esentiali precum si toate celelalte vitamine si nutrienti de care avem nevoie sa traim sanatos.

O parte dintre aminoacizi exista in leguminoase si aici putem enumera toate soiurile de fasole, nautul, lintea si mazarea, lupinul. Dar exista o leguminoasa care contine o proteina completa si anume soia. Ea este liderul cap de serie al clasei leguminoaselor cum spune dr Calin Marginean. Singura mentiune foarte importanta in ceea ce priveste soia este sa ne asiguram atunci cand o consumam ca este dintr-o sursa nemodificata genetic.

Deasemeni o foarte buna sursa de proteina vegetala sunt ciupercile denumite deloc intamplator si ’carnea vegetala’.

Cerealele sunt o alta foarte buna sursa de proteine si din cate stiu liderul cap de serie al cerealelor este secara si quinoa care contin toti aminoacizii esentiali.

In fructe, legume si verdeturi se gasesc proteine de cea mai buna calitate iar daca meniul unei zile normale ar cuprinde dimineata pe stomacul gol fructe, spre pranz un castronel de cereale integrale cu lapte vegetal de soia sau din alte nuci sau seminte, apoi consumam o salata de legume, verdeturi cu o leguminoasa in compozitie, ne putem asigura ca din punct de vedere nutritiv si proteic a fost o zi cu un meniu complet.

Am spus cand am raspuns la o intrebare anterioara, am afirmat ca organismul uman este preponderent alcalin si ca este imperios necesar ca alimentele ingerate sa fie de natura bazica, neacide. Proteinele animale chiar daca sunt complete, sunt ACIDE, ceea ce favorizeaza in corp un mediu acid de dezvoltare celular. Mediu acid care favorizeaza aparitia si mai ales dezvoltarea de celule bolnave, de natura canceroasa. Toate alimentele vegetale sunt ALCALINE, deci toate proteinele obtinute din vegetale sunt alcaline, deci mediul de dezvoltare si multiplicare celulara va fi unul NEACID deci sanatos si hranitor. Este cea mai simpla si completa explicatie ca poate fi data cuiva care intreaba, de ce proteina vegetala si nu cea animala !

2. De unde ne putem suplimenta dieta cu omega3, daca excludem si pestele din alimentatie ?

Un alt subiect controversat este pestele, care este renumit a avea cea mai sanatoasa carne, ceea ce este adevarat din anumite puncte de vedere, dar nu si pentru mine ca si vegan! NU pentru ca pestele tot carne insemna deci tot despre proteina animala discutam care este una ACIDA, deci nociva si nesanatoasa. Si NU pentru ca pestele este ca orice alt animal o fiinta vie care are dreptul de a fiinta in acest timp si spatiu ca si noi oamenii.

De ce ar fi sanatos totusi pestele? Ce contine el de il face a fi deosebit si special din punct de vedere nutritiv? Un singur amanunt : Omega 3. Omega 3  sunt de fapt niste acizi grasi esentiali, polinesaturati foarte importanti pentru sanatatea noastra pe care nu-i produce organismul nostru deci e necesar sa-i introducem prin alimentatie.

Intrebare : Merita sa ucidem o fiinta vie, un peste sau pestisor doar pentru atata lucru? Raspuns NUUU, pentru ca Dumnezeu, Creatorul, Universul sau cine doriti voi a lasat in natura TOT ceea ce avem nevoie pentru a ne hrani fara a fi nevoiti sa curmam viata altei fiinte vii. Si atunci pentru a ne lua omega 3 putem consuma fie alge marine, fie o alta sursa foarte importanata de omega3 sunt semintele de in  consumate ca atare rasnite, semintele de canepa, sau ca si medicament prin uleiul de in. Deasemeni cantitati mai mici de omega 3 se gasesc si in anumite fructe sau legume in usturoi si uleiul de masline, uleiul de cocos si de susan. Toate astea consumate regulat zi de zi ne asigura fara indoiala cantitatea necesara zilnica de omega 3 fara a fi nevoie sa consumam peste.

3. De unde ne luam vitamina B12, daca nu consumam carne ?

Parerile sunt impartite. Unii specialisti afirma ca totusi s-ar gasi in anumite alimente fermentate, cum ar fi varza murata, soia fermentata, in anumite ciuperci asa zise Shiitake, in algele marine sau in drojdia alimentara. Altii combat aceasta teorie si sustin contrariul. Cea mai sigura sursa pentru vegani de vitamina B12 sunt suplimentele alimentare. Si atunci ar fi nevoie sa ia zilnic un supliment (tableta) de vitamina B12 care sa le furnizeze cel putin 10 micrograme de vitamina B12 sau sa ia saptamanal un supliment (tableta) de vitamina B12 care sa le furnizeze cel putin 2000 micrograme de vitamina B12. Oricum simptomele deficientei apar foarte tarziu, uneori si dupa 10 ani de veganism daca ne luam dupa ce spun cercetatorii. De aceea este totusi recomandat pentru linistea noastra ca deja din primul an sa incepem sa suplimentam organismul cu Vit. B12.

Ca si parere personala eu inca nu am luat asa ceva, consum insa niste fulgi de drojdie inactiva imbogatita cu vit B12 ,dar nu am premeditat ci pur si simplu asa am gasit sa cumpar aici fulgii de drojdie. Cred cu tarie, ca exista in natura, repet … Tot ceea ce avem nevoie pentru sanatatea noastra, fara a fi nevoiti sa consumam alimente provenite de la alte fiinte vii, cu conditia ca alimentatia vegetala sa fie foarte completa si foarte diversificata.

4. Esti de acord cu suplimentele nutritionale ?

In ceea ce priveste suplimentele nutritionale, in afara de B12 despre care tocmai am vorbit, consider ca in alimentele vegetale exista tot ce  avem nevoie nutritional, dar … cum caliatatea acestora cam lasa de dorit daca nu avem o sursa reala complet naturala si organica, atunci este recomandat periodic sa suplimentam cu anumite substante nutritive importante. Personal sunt deacord dar Nu am experimentat inca nici un supliment de acest gen pentru ca Nu am simtit inca nevoia. Deci nu pot recomanda ce nu am consumat. Dar am incredere in spirulina, Chlorella, polen, propolis, coenzima Q10 si cam atat .

Ce i-ai spune unei persoane care sustine ca nu poate trai fara carne ?

Pai … i-as spune ca are dreptate!!!

Suntem ceea ce gandim si daca credinta acelei persoane, la acel moment al existentei sale este ca sanatatea ei absoluta are la baza consumul de carne, atunci aceasta teorie reprezinta litera de lege pentru ea. Clar n-as mai incerca niciodata sa conving pe nimeni cat de nociva este carnea. Am facut-o pana am inteles ca nu este necesar, ca nu asta e scopul. Rolul meu este sa urmez calea mea, pentru binele meu si singurul mod prin care pot ajuta este puterea exemplului personal. Cine imi cere efectiv ajutorul si afirma ca are nevoie de informatii privind modul in care eu ma hranesc si cine simte ca se poate ghida dupa exemplul meu, doar aceia merita efortul si consumul de energie pentru a fi ghidati si indrumati. Restul sunt liberi sa gandeasca si sa experimenteze ceea ce cred ei de cuvinta, iar la nivelul lor de perceptie, sunt perfecti asa cum sunt !!

Ai mai dori sa ne spui si alte informatii importante ?

Nu inchei inainte de a face cateva precizari si mentiuni foarte importante in opinia mea.

Am fost si sunt abordat foarte des de persoane care doresc sa adopte un stil de alimentatie sanatos din diverse motive mai mult sau mai putin obiective. Cele mai frecvente sunt cele in care mi se solicita ajutorul de persoane care vor sa slabeasca si daca se poate repede in cateva luni, asa cum s-a petrecut cu mine. Mult timp am facut eforturi de a explica si indruma pas cu pas, multor oameni, toate etapele prin care am trecut eu. La unii am avut relativ rezultate bune si pozitive iar la altii am ramas dezamagit pentru ca au abandonat repede programul. Timp si energii irosite in incercari si eforturi de a convinge ca ceea ce eu am experimentat va functiona cu oricine.

Oameni buni, fiinte dragi. … Pentru cine doreste cu adevarat sa se schimbe, este necesar sa inteleaga ca procesul schimbarii incepe intotdeauna in minte. Nu poti aplica concret si nu poti actiona pana nu intelegi si asimilezi ca si credinta si convingere intreg procesul si rolul care va urma sa il aiba in viata de zi cu zi. E ca si cum te-ai apuca sa construiesti o casa fara a avea mai intai schita, proiectul imaginat, vizualizat si gandit dupa care sa-ti ghidezi pasii si ordinea in care urmeaza sa zidesti si sa ridici casa. La fel este si pe acest lung si anevoios drum al metamorfozarii fiintei.

A fi vegan nu este o dieta sau un regim pe termen limitat impus doar pentru a atinge niste obiective propriu-zise cum ar fi scaderea in greutate sau vindecarea unor anumite afectiuni. Desigur ca ele apar ca o consecinta in timp a acestui stil de alimentatie. Dar ca sa aiba cu adevarat efect , continuitate si succes, veganismul e necesar sa fie inteles cu sufletul, simtit cu inima si gandit cu mintea si sa devina un mod de viata permanent si ireversibil. Este adevarat, un stil vegan de alimentatie, poate functiona si pe termen limitat, sa zicem 3, 6, 12 luni pentru atingerea unor obiective, dar odata atinse, prin revenirea la alimentatia dinainte exista riscul major ca sa pierdem ce-am obtinut, iar daca e vorba de vreo boala, aceasta sa revina mai violenta ca inainte.

Reteta succesului meu este imbinarea armonioasa intre gandire, simtire si actiune, exact in aceasta ordine. Schimbarea mea fizica a fost rezultatul unor schimbari prealabile in gandire apoi antrenamentul cu mintea si subconstientul pentru a inlocui vechi tipare si modele de gandire cu programe noi actualizate si potrivite pentru noul Eu care urma sa devin. Alimentatia a fost doar o etapa de parcurs pe acest lung, dar minunat si ireversibil drum pe care inca merg si voi merge pana la capatul experientei mele fizice in acest corp.

Ca si incheiere as dori sa-ti multumesc pentru onoarea de a raspunde acestor intrebari pe un site de mare succes in randul nostru al veganilor, dar mai ales pentru ca mi-ai dat posibilitatea de a impartasi cu voi momentele cele mai importante ale transformarii noului Eu care am devenit acum.

Iti multumesc si eu, Bogdan, din tot sufletul pentru cuvintele frumoase, dincolo de care razbate lumina si caldura sufletului tau bun !

Pe Bogdan il gasiti pe site-ul : www.bucatariavegana.ro si bineinteles pe grupul de Facebook „Bucataria vegana” !

Daca ti-a placut acest articol, da-le de veste si prietenilor tai ! 

Buna!

Sunt Delia, scriu, m-am specializat si sunt pasionata de sanatate si vindecare holistica!

Mai multe despre mine si cum am ajuns la aceasta pasiune, te invit sa citesti aici.

Comments

  1. Pingback: Dieta Dukan - dieta "mortii" - Hranatate

  2. Iti multumesc din sufletul meu mare, cum spui tu ... pentru onoarea si sansa de a povesti putin despre ceea ce Eu sunt acum !! Cu mare drag iti voi raspunde afirmativ la urmatoarea provocare. Ai toata disponibilitatea si exclusivitatea mea Delia :)

Add A Comment