berea ingrasa

Iata ce efecte surprinzatoare are o bere pentru organism!

Astazi sunt nostalgica si imi aduc aminte cu placere de vara, de mare si de plaja! De terasele umbroase si de mesele pline de halbe de bere, reci, frapate, cu doua-trei degete de spuma – asa cum ii sade bine oricarei beri care se respecta.

Trebuie sa recunosc ca, din cand in cand, mi se face pofta de o bere. Tot timpul m-am intrebat de ce simte corpul nevoia de a bea o bere, asa ca impinsa de curiozitate, dar si de nevoia de a sti daca berea poate fi o alegere cu efecte benefice pentru organism, am pornit la cercetat.

Si iata ce mi-a atras atentia :

„Berea, consumata in cantitati moderate, poate avea un efect antioxidant asupra organismului”

Acestea sunt concluziile unui studiu intitulat : „Influenta consumului moderat de bere asupra unor markeri ai stresului oxidativ”, efectuat de Julien Cherfan, Masterand la Universitatea de Medicina si Farmacie ”Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

Ehhhh….asta da veste buna, nu-i asa? Sunt sigura ca, in acest moment, multi dintre voi zambiti cu gandul ca va dau voie sa beti o bere buna si ca asta mai face bine si la sanatate 🙂

De aceea, iti voi spune in cateva randuri ce am aflat eu despre bere, cum se explica faptul ca din cand in cand, simtim nevoia de a bea o bere si care sunt influentele acestui lucru asupra sanatatii noastre.

O scurta prezentare a berii

Berea este o bautura milenara, iar oamenii produc si consuma bere inca din vechiul Egipt sau Mesopotamia. Chiar imi amintesc ca ma jucam, copil fiind, un joc de strategie pe calculator : Faraon, ce prezenta viata in vechiul Egipt, iar una dintre activitatile de baza ale egiptenilor era cultivarea orzului si fabricarea berii. 

Stiai ca berea este cea mai consumata bautura, la nivel global, dupa apa si ceai? Poate ca si aceasta istorie indelungata a consumului de bere este  responsabila pentru pofta de a bea o bere, din cand in cand. Practic, am putea spune, mai in gluma, mai in serios, ca berea este o ….. mostenire genetica 🙂

In mod traditional, berea se produce din cereale fermentate (de obicei, orz, dar poate fi folosit si grau, porumb, orez etc), drojdii naturale si apa. Pentru aromatizarea berii se foloseste hamei, ce ii da gustul specific amarui, dar are si rol de conservant. Desigur ca exista multiple retete de bere si pentru aroma si gust se pot folosi si alte ingrediente.

De ce ni se face pofta de bere?

Berea contine nutrienti de care organismul are nevoie, iar concluziile studiului mentionat mai sus ar fi ca berea este si o sursa foarte buna de antioxidanti, datorita ingredientelor din care este facuta : hamei si cereale. 

Drojdia de bere este cunoscuta ca fiind un medicament natural! Drojdia de bere este o cultura de ciuperci inferioare, ce produc toate vitaminele din complexul B, minerale biodisponibile (calciu, magneziu, fosfor), aproape intreaga gama de aminoacizi esentiali si anumite oligoelemente indispensabile vietii (precum seleniu). 

Personal, am constatat ca aceasta „pofta” de a bea o bere imi vine atunci cand organismul este slabit, la schimbarea de anotimpuri si trecerea de la cald la frig sau vara, cand datorita caldurii excesive, corpul elimina prin piele mai rapid mineralele. Mai ales am observat ca atunci cand se schimba anotimpurile, numarul de fire de par care imi cad este mai mare, iar pielea este mai uscata. Cu siguranta ca pofta de bere este un semn al corpului ca trebuie sa ii furnizez vitamine din grupa B, seleniu, magneziu, aminoacizi si alti nutrienti pe care ii contine berea. 

Desigur ca nu este obligatoriu sa recurgem la a bea o bere si mai ales regula de baza pe care trebuie sa o stim este ca nu ne vom asigura necesarul de nutrienti doar prin consumul de bere. Sunt multe alte surse naturale in hrana de vitamine si minerale, la care putem apela.

Dar ce vreau sa reiasa din acest articol este faptul ca trebuie sa ne intelegem corpul, sa il ascultam si ca berea poate fi o alegere corecta, din punct de vedere nutritional, atat timp cat este consumata cu moderatie. 

Berea, in consum moderat, poate avea efecte pozitive pentru sănătate

Cand vine vorba despre consumul de alcool, medicii pot fi uneori rezervati. Rezerva porneste insa din faptul ca este greu de definit acel „cu moderatie” pentru fiecare dintre noi, in functie de starea de sanatate a fiecaruia si a datelor fizice, ci poate fi definit mai degraba la modul general, luand in calcul aspecte care tin de gen. Dar consumul moderat este sigur conditia pentru ca posibilele efecte pozitive ale consumului de alcool sa nu se transforme in efecte negative. 

Astfel ca vreau sa subliniez de la inceput ca te poți bucura de posibilele beneficii ale berii doar atat timp cat se pastreaza limita de 330 ml pentru femei si 660 ml pentru barbati! Tot ceea ce depaseste aceasta valoare, poate deveni nociv si daunator pentru organism.

Spuneam mai sus ca berea are valoare nutritiva datorita nutrientilor continuti, dar ceea ce mi-a atras atentia din studiul efectuat de Julien Cherfan a fost : „unele dintre efectele sanogenetice ale berii s-ar datora compusilor antioxidanti (fenolici). Dupa absorbtie, fenolii (ex: acidul vanilic, cafeic, siringic) prezenti in mod natural in bere datorita ingredientelor sale – hamei si cereale – sunt capabili sa contribuie la marirea capacitatii antioxidante a plasmei. Una dintre caracteristicile fenolilor este aceea ca sunt greu solubili in apa, dar foarte solubili in alcoolul pe care berea il contine, influentandu-se astfel absorbtia acestora in organism.”  

Aceste concluzii ale studiului au fost confirmate si de doamna doctor Corina Zugravu, presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, un medic nutritionist cu vasta experienta pe care il respect si admir foarte mult.

Doamna doctor Zugravu ne spune : „Fiind fabricata exclusiv din apa, hamei si cereale, berea, consumata moderat, poate furniza, printre altele, substante valoroase precum compusii fenolici care intervin in prevenirea sau intarzierea proceselor oxidative. Antioxidantii sunt molecule care au capacitatea de a ajuta organismul uman sa lupte cu radicalii liberi (molecule daunatoare) care pot avea ca efect declansarea mai multor afectiuni grave precum: disfunctia endoteliala, cardiopatia ischemica si bolile neurodegenerative.” 

Iata, aflam si de la doamna doctor ca berea poate avea efecte benefice pentru organism, dar trebuie sa respectam o conditie : sa fie consumata cu moderatie.

Si inca ceva foarte important : berea nu ingrasa! Bineinteles, consumata in cantitati moderate – cele indicate mai sus. Cum vine asta? Ei bine, specialistii ne spun ca berea are un continut redus de calorii : 150 de calorii la 350 ml de bere. Chiar, potrivit nutritionistilor, anumite substante derivate din hamei ar putea contribui la prevenirea obezitatii, imbunatatind metabolismului lipidelor si controland depunerea excesiva a grasimii pe vasele de sange.

Eiii…..vesti bune, nu-i asa? Dar ce vreau sa intelegeti, dragilor, este ca un stil de viata sanatos nu inseamna austeritate, nu inseamna restrictii si oprelisti, nu inseamna prohibitie. Daca traiesc sanatos, nu inseamna ca viata mea s-a terminat, cel putin din punct de vedere al distractiilor! Nu, dimpotriva! Atunci cand faci alegeri sanatoase, viata este mult mai frumoasa si distractia adevarata abia atunci incepe. 

Cand nivelul de endorfine nu mai depinde de consumul de zahar, tutun sau alcool – atunci vei cunoaste adevarata stare de fericire!

Iar viata sanatoasa inseamna o viata traita in echilibru si moderatie, din toate punctele de vedere!


Pentru a fi tot timpul la curent cu ultimul articol publicat pe HRANATATE, te poti abona la NEWSLETTER, moment in care vei primi gratuit pe mail, e-book-ul : Un weekend de detox.

Daca ai gasit utile informatiile cuprinse in acest articol, le poti distribui si prietenilor tai ! Pentru a fi conectati in permanenta, poti sa dai like si paginii de Facebook a site-ului si te invit sa te alaturi grupului de Facebook „HRANATATE” !

Parerea ta conteaza pentru mine ! Imi poti lasa un comentariu la acest articol.

Daca doresti sa ne intalnim in cadrul unei consultatii de nutritie holistica sau vrei sa ma intrebi ceva personal, scrie-mi pe adresa de mail : contact@hranatate.ro sau da-mi un telefon (0720 042 477) !

Buna!

Sunt Delia, scriu, m-am specializat si sunt pasionata de sanatate si vindecare holistica!

Mai multe despre mine si cum am ajuns la aceasta pasiune, te invit sa citesti aici.

Add A Comment