Dulceata de corcoduse (mirabele)

Daca te numeri printre cititorii mei fideli, atunci probabil ca iti amintesti ca asta-primavara am avut binecuvantarea de a experimenta beneficiile curei cu seva de mesteacan. Ei bine, saptamanile trecute am revenit pe meleagurile stramosesti din Vaideeni si am facut o vizita si in frumoasa livada cu mesteceni si pomi fructiferi.

Mesteacanul ce imi daruise din seva sa vie era acum vindecat! L-am imbratisat cu iubire si i-am multumit inca odata.

Surpriza mare a fost sa constat ca superbul corcodus, ce in primavara parfuma aerul cu florile sale,  era acum incarcat de fructe. Micute, aurii, parfumate!

In copilarie, corcodusele erau fructele mele preferate, dar pe-atunci nu apucau niciodata sa se coaca. Le mancam verzi, de indata ce apareau. Nu stiu de ce ne placeau acriturile acelea de fructe, dar era batalie pe ele. Bietii copaci de multe ori ieseau cam sifonati din primavara. Dracii de noi nu aveam rabdare sa culegem fructele si rupeam direct crengi din bietul corcodus!

Si acum imi plac corcodusele! Tot asa le mananc : acre, verzi, nespalate, direct din copac. In ziua de azi se gasesc din belsug corcoduse, in toate spatiile verzi, parcuri, cranguri, lunci si asa mai departe. Cine mai sta sa le culeaga?! Copii de azi nu se mai urca prin copaci, decat poate virtual sau intr-un adventure park. Poate ca unii dintre ei nici nu stiu ca sunt fructe comestibile. Mai mult de atat, niste fructe foarte sanatoase si nutritive!

Hai sa-ti spun cate ceva despre corcoduse! 

  • Corcodusele fac parte din aceeasi familie cu prunele;
  • Se mai numesc si Mirabelle, numele lor provenind de la legenda printesei Mira, despre care se spune ca era de o frumusete si bunatate cum rar intalnesti;
  • Culoarea corcoduselor difera, trecand prin multe nuante de galben-auriu, portocaliu, rosu, mov. Ma fascineaza faptul ca aceste culori difera in functie de tipul si continutul compusilor naturali cu rol antioxidant;

Corcodusele – un mix de antioxidanti puternici si alti fitonutrienti

Corcodusele sunt pur si simplu un mix puternic de antioxidanti, cu efecte anti-inflamatorii pentru organism.

Corcodusele rosii sunt o sursa buna de antocianine. Acestea sunt substante cu rol cardio-protectiv, anti-cancer si anti-inflamatoriu.

Alti antioxidanti intalniti in corcoduse : quercetin (anti-cancer), acid elagic (purifica sangele), acid clorogenic (benefic pentru diabet si metabolismul lipidelor). Corcodusele mov sau violete sunt o sursa de resveratrol, un antioxidant cunoscut pentru proprietatile sale anti-aging.

Din punct de vedere nutritional, corcodusele contin mici cantitati de micronutrienti (vitamine si minerale). Astfel, la 100 de grame de corcoduse :

  • 345 IU de vitamina A din carotenoizi (11% din DZR);
  • 9.5 mg de vitamina C (10% din DZR), cu mentiunea ca necoapte (verzi), corcodusele contin de cateva zeci de ori mai multa vitamina C;
  • vitamine din grupa B;
  • minerale precum : cupru, fier, zinc, magneziu, potasiu;

Vrajitoarea din corcodus si dulceata de corcoduse

Revenind la amintiri din copilarie, cand am vazut corcodusul auriu, gandul m-a dus de indata la o poveste : Fat-Frumos certat cu Gluma si la unul dintre personaje : vrajitoarea din corcodus. Nu mai tin minte concret firul povestii. Parca acest Fat-Frumos, certat fiind cu matusa Gluma din nastere, porneste in cautarea matusii Gluma pentru a se impaca cu ea.

Aventurile sale il conduc si la Vrajitoarea din Corcodus – o veritabila maestra in dulceturi si trufandale.

Avand aceasta incursiune brusca in copilarie, am stiu de indata ce voi prepara din corcodusele aurii :

Dulceata de corcoduse cu anason si vanilie

Ingrediente :

  • 1 kg de corcoduse coapte; eu am avut corcoduse aurii, dar se pot folosi de orice fel 🙂
  • 1 cana de zahar brun, nefiltrat;
  • 5 stelute de anason;
  • 1 baton de vanilie;
  • 1/2 lingurita de agar-agar;

Mod de preparare :

  • Corcodusele se spala si se scot samburii. Fac o paranteza si iti spun ca samburii se scot neasteptat de usor;
  • Se pun intr-o oala, se presara cu zahar (eu am folosit melasa de la Solaris), se amesteca si se lasa de seara pana dimineata;
  • A doua zi se adauga si condimentele (stelutele de anason si semintele de vanilie);
  • Oala cu corcoduse se pune la fiert pana scade  si se incheaga dulceata;
  • Se adauga agar-agar-ul (gelatina vegetala din alge), se amesteca bine si se mai lasa 10 minute;
  • Se toarna in borcanase spalate, curate si sterilizate la cuptor, la 180 de grade;
  • Se consuma cu lingurita 🙂

A iesit o dulceata ca’n povesti! Dulce-acrisoara, parfumata si aromata, usor spicy.

Nu exagera cu consumul dulcetii, mai ales ca e cu zahar! Iar daca suferi de diabet, iti recomand fie sa inlocuiesti zaharul cu suc de mere (desi s-ar putea sa iasa un pic cam acrisoara) sau sa consumi corcodusele crude sau alte retete fara zahar.

Altfel, te poti delecta cu cate o lingurita de dulceata sau sa-ti servesti prietenii cu o asemenea delicatesa! Si sa-i pui sa ghiceasca ce este ….sunt sigura ca nimeni nu-si va da seama!

In concluzie, sa nu ignoram corcodusele. Sunt incarcate de nutrienti benefici, sunt naturale si le gasesti peste tot. Indeamna-ti copilul sa le cunoasca, sa le culeaga si sa le consume cu placere. Daca optezi sa faci dulceata sau ceva cu zahar, consuma cu moderatie. Iar cel mai mult cauta sa le consumi crude!

Sa avem sanatate!


Pentru a fi tot timpul la curent cu ultimul articol publicat pe HRANATATE, te poti abona la NEWSLETTER, moment in care vei primi gratuit pe mail, e-book-ul : Un weekend de detox.

Daca ai gasit utile informatiile cuprinse in acest articol, le poti distribui si prietenilor tai ! Pentru a fi conectati in permanenta, poti sa dai like si paginii de Facebook a site-ului si te invit sa te alaturi grupului de Facebook „HRANATATE” !

Parerea ta conteaza pentru mine ! Imi poti lasa un comentariu la acest articol sau imi poti trimite un mail : contact@hranatate.ro.

 

 

 

 

 

Buna!

Sunt Delia, scriu, m-am specializat si sunt pasionata de sanatate si vindecare holistica!

Mai multe despre mine si cum am ajuns la aceasta pasiune, te invit sa citesti aici.

Comments

  1. Dan
    Buna ziua ! In reteta ati spus o cana de zahar,dar cat sa aiba cana in grame ? Multumesc , sanatate !
    1. Buna ziua! O cana normala de 250 gr sau daca doriti mai dulce - puteti pune mai mult. Eu evit zaharul pe cate pot si nu sunt obisnuita sa mananc dulce. Dar aceasta dulceata este atat de buna, incat nu m-am putut abtine sa nu imi fac doua borcanase.

Add A Comment