chec fara zahar

Dulce fara zahar : Chec insiropat

Sunt adepta dulciurilor sanatoase si incerc, pe cat posibil, sa evit zaharul! De altfel, de cativa ani buni, nici nu mai exista in bucataria mea zahar. Mai ales ca stiu cat este de periculos zaharul alb pentru sanatate, dupa cum am scris si in acest articol.

Cum nimic nu este intamplator si pentru ca ne uneste preocuparea pentru un stil de viata sanatos, Vegis.ro mi-a lansat o provocare : sa pregatesc un desert fara zahar, in cadrul #VegisChallenge #FaraZahar, o campanie ce sustine viata sanatoasa si consumul de alimente benefice pentru organism, avand la dispozitie urmatoarele ingrediente :

Vegis fara zahar

Minunate ingredientele, dar cu adevarat provocator mi s-a parut sa gatesc cu faina de cocos, intrucat nu am mai folosit si nu stiam cum se comporta la gatit.

Pe scurt (pentru ca mai pe larg voi scrie un articol separat :)), am aflat despre faina de cocos :

  • ca este foarte absorbanta, de aceea trebuie asociata cu mai multe oua;
  • este foarte economica, fata de faina de grau obisnuita; o sa vedeti si in reteta ca am pus foarte putina faina de cocos, decat se pune in mod normal;
  • ca este o excelenta alternativa pentru cei care au intoleranta la gluten;

Oua, faina de cocos, indulcitori naturali, coaja de portocala si dulceata de afine si ….ideea mi-a venit : voi face un chec parfumat si aromat!

Chec insiropat, cu portocale, cocos si dulceata de afine

(fara zahar)

chec fara zahar

Ingrediente* :

*ingredientele mai deosebite au link-uri, ca sa stiti de unde le puteti achizitiona;

**masura folosita este o cana de 250 ml;

Mod de preparare :

1.Se incalzeste cuptorul la 180 de grade si se tapeteaza cu foaie de pergament o tava de chec;

2. Intr-un vas se amesteca toate ingredientele uscate : faina de cocos, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, mirodeniile;

3. Separat, se bat ouale bine si se amesteca cu ingredientele lichide : sucul de portocala, uleiul de cocos, siropul de curmale si esenta de vanilie;

4. Se incorporeaza amestecul lichid peste faina, treptat, amestecand bine astfel incat sa nu se formeze cocoloase;

5. Se adauga si coaja de portocala confiata, fulgii de cocos si curmalele taiate felii;

6. Se toarna totul in tava de chec, dupa care se presara dulceata de afine deasupra, iar cu ajutorul unei scobitori sau a unei furculite se formeaza vartejuri de dulceata in aluat;

7. Se lasa la cuptor timp de aproximativ o ora, verificand cu o scobitoare consistenta aluatului. In momentul in care nu mai ramane aluat pe scobitoare, checul este gata!

Dragilor, va spun ca aceasta nu este o reteta de chec! A iesit o prajitura fantastic de buna, insiropata, aromata si foarte dulce. Mi-a placut atat de mult, incat – in timp ce mancam din ea, ma gandeam sa o reproduc si sa o fac cu visine si dulceata de visine fara zahar. Sa o coc intr-o forma de tort si sa o stropesc cu ciocolata topita! Cred ca e o nebunie si am sa testez cat mai curand si aceasta idee, mai ales ca mai am din ingredientele necesare. 

Este un dulce fara zahar, ceea ce mi se pare extraordinar! Satisface pofta de dulce si este o reteta sanatoasa. Stim cu totii ca zaharul este si actioneaza precum un drog si ca da dependenta si are o multime de efecte negative pentru organism. 

In schimb, siropul de curmale este o alegere buna si contine cu 33% mai putine zaharuri decat zaharul alb. Pentru persoanele cu diabet, recomand folosirea indulcitorului natural de Stevia.

Multumesc, Vegis, pentru provocarea pentru un stil de viata mai sanatos, prin reducerea zaharului sau inlocuirea sa cu indulcitori naturali. 

Aceata provocare o lansez si eu mai departe catre voi, dragi cititori : ce retete de desert fara zahar preparati voi?

P.S : astept feedback!!!!


Pentru a fi tot timpul la curent cu ultimul articol publicat pe HRANATATE, te poti abona la NEWSLETTER, moment in care vei primi gratuit pe mail, e-book-ul : Un weekend de detox.

Daca ai gasit utile informatiile cuprinse in acest articol, le poti distribui si prietenilor tai ! Pentru a fi conectati in permanenta, poti sa dai like si paginii de Facebook a site-ului si te invit sa te alaturi grupului de Facebook „HRANATATE” !

Parerea ta conteaza pentru mine ! Imi poti lasa un comentariu la acest articol sau imi poti trimite un mail : contact@hranatate.ro.

 

 

Buna!

Sunt Delia, scriu, m-am specializat si sunt pasionata de sanatate si vindecare holistica!

Mai multe despre mine si cum am ajuns la aceasta pasiune, te invit sa citesti aici.

Add A Comment