Despre sistemul medical traditional din perspectiva pacientului pe smartphone

Perspectiva holistica asupra unei vieti sanatoase presupune si constientizarea bolii – atunci cand ea apare – ca simptom al unui anumit mod de functionare al societatii, cat si identificarea unor aspecte negative pe care le regasim in organizarea sistemului medical traditional.

Dincolo de preventie, ce poate fi mentinuta organic printr-un mod de viata holistic si echilibrat (nutritie, terapii naturiste, spiritualitate), multe persoane se confrunta direct cu efectele vietii nesanatoase ( stres, viata cotidiana agitata etc) si sunt nevoiti sa apeleze la serviciile medicale de urgenta.

0control bartan tensiune foto IndieFrame

Unui batran i se ia tensiunea arteriala intr-un cort public în Resita Foto: Frant Cristian Florin / IndieFrame [https://www.indieframe.com/media/37205 ]

Dar ce se intampla atunci cand conditiile din sistemul medical traditional par sa nu functioneze pentru sanatatea si bunastarea oamenilor, ci mai degraba impotriva lor?

Exista cazuri grave, uneori mortale, in spitalele romanesti, iar asta se poate vedea clar din marturiile, fotografiile si video-urile facute de oameni pe smartphone.

In ultimul an, peste 130 de cazuri au fost inregistrate pe smartphone de pacientii utilizatori ai aplicatiei de jurnalism cetatenesc IndieFrame in diverse spitale publice.

Este un semnal de alarma, din pacate neizolat, venit de la oameni aflati în situatii disperate.  Poate ca vocea pacientilor, vizualizata în fotografii si clipuri, ar putea da de gandit asupra modului în care pretuim, ca societate, sanatatea.

Iata cateva dintre situatiile prezentate pe IndieFrame App, devenite obisnuite pentru pacienti:

1spital_wc_satumare

Locul în care se dezinfecteaza olitele copiilor, plin de excremente – Spitalul Judetean Satu Mare / Foto: indieframe.com  [https://www.indieframe.com/media/80599 ]

2hospital food IndieFrame

Hrana precara oferita in spitale, Galati 2017 – Foto: Maria Ramia / IndieFrame [ https://www.indieframe.com/media/18536 ]

Desi aceste cazuri pot parea probleme de fond cu care societatea s-a obisnuit, e important sa constientizam impactul pe care aceste situatii il au asupra oamenilor ca prim pas spre revenirea la normalitate.

3spital_staff_copil

Spitalul Judetean Campina – o fetita cu reactie puternica la substante alergene. Tatalui i se refuza insotirea fiicei bolnave peste noapte. Citeste toata povestea aici -> https://www.indieframe.com/media/39391

Alte cazuri de tratament neadecvat si abuzuri ale sistemului asupra pacientilor, inregistrate in format video pe IndieFrame App:

Cu speranta ca un semnal de alarma venit de la oameni poate fi un motor al schimbarii, e important sa dam atentie acestor situatii reale, chiar daca nu ne-am confruntat direct cu ele. Ele exista!

Sistemul medical public are probleme, iar contributia spre indreptarea acestuia apartine  fiecaruia– fie prin semnalarea cazurilor disfunctionale, prin implicare directa din interiorul sistemului, munca voluntara sau pur si simplu printr-un material vizual ce, transmis în locul potrivit, poate schimba perspective.

Buna!

Sunt Delia, scriu, m-am specializat si sunt pasionata de sanatate si vindecare holistica!

Mai multe despre mine si cum am ajuns la aceasta pasiune, te invit sa citesti aici.

Add A Comment