Cura cu zer : leacul miraculos al bunicilor

Sunt proaspat reintoarsa din vacanta petrecuta la Vaideeni, unde am petrecut clipe minunate alaturi de cei dragi si am baut, in loc de apa, seva de mesteacan. Ce minune, ce binecuvantare! Te rog eu frumos, propune-ti acest obiectiv pentru primavara anului viitor. Iti garantez ca vei experimenta o stare de bine pe care, probabil, nu ai mai avut-o din copilarie.Insa nu doar cu seva de mesteacan  m-am „tratat” in aceasta vacanta de refacere si regenerare. Am avut posibilitatea sa fac si o cura cu zer, iar despre aceasta vreau sa iti povestesc astazi.

„Daca toata lumea ar fi hranita cu zer, medicii ar da faliment!”

Ce este zerul?

Zerul de lapte este un aliment valoros, obtinut in urma procesului de fabricare al branzei. Contine macro si micro nutrienti hranitori (vitamine, minerale, proteine, grasimi, enzime), iar datorita lipsei cazeinei este usor digerabil, comparativ cu laptele.

Zerul este acel lichid galben, dulce-acrisor, ce ramane dupa prepararea branzeturilor. Desi la tara este folosit mai pentru hranirea animalelor, zerul este un leac traditional, ale carui beneficii se cunosc de sute de ani. O terapie cu zer da rezultate in multe dintre afectiunile comune.

Proteina din zer este de o foarte buna calitate, avand aproape toti aminoacizii esentiali si fiind usor asimilabila. Proteina din zer contine cisteina, un aminoacid care promoveaza glutationul, absolut necesar pentru sanatatea sistemului imunitar.

Zerul contine si cantitati mari de calciu, magneziu, potasiu si fosfor, precum si vitamina B2 si probiotice.

O sa vezi mai jos ca toti acesti nutrienti recomanda terapia cu zer pentru tratarea unui numar mare de afectiuni!

Zerul este un medicament folosit inca din antichitate

Proprietatile vindecatoare ale zerului sunt cunoscute inca din vremurile Greciei Antice. Legenda spune ca Afrodita obisnuia sa se scalde in bai cu zer. Hippocrate, parintele medicinei, recomanda terapia cu zer ca fiind un mijloc eficient in lupta cu tuberculoza, hepatita si afectiuni ale pielii.

Italienii au o vorba : „Daca toata lumea ar fi hranita cu zer, medicii ar da faliment!”, in timp ce, la mijlocul secolului 18,  in muntii Elvetiei, Austriei si Germaniei se deschideau peste 160 de centre de tratament, ce foloseau terapia cu zer.

In ceea  ce priveste zerul,  apreciez mai ales faptul ca proprietatile sale vindecatoare au fost recunoscute inca din antichitate si confirmate, in zilele noastre, de studiile si cercetarile stiintifice.

Cura cu zer se face astazi tot la fel cum se facea cu secole in urma, de catre strabunii nostri. Putine remedii sau terapii se pot lauda cu o istorie atat de indelungata si cu un acord unanim in ceea ce priveste binefacerile sale.

Cele patru mari proprietati ale zerului

  • Zerul stimuleaza peristaltismul intestinal

Functionarea corespunzatoare peristaltismului intestinal este un factor foarte important pentru sanatate. Cred ca iti este cunoscuta vorba : „Sanatatea porneste din intestine”.

Zerul are capacitatea de a stimula muschii responsabili pentru peristaltism, datorita continutului sau de acid lactic.

Zerul are un usor efect laxativ. Regleaza natural digestia, fiind de folos in caz de constipatie cronica sau ocazionala.  Chiar este un remediu mai bun, decat un laxativ de sinteza.

  • Regenereaza flora intestinala

Datorita lactozei continute, zerul inhiba dezvoltarea bacteriilor si germenilor improprii organismului, in timp ce hraneste si contribuie la dezvoltarea florei intestinale benefice.

O flora intestinala sanatoasa, inseamna si un sistem imunitar puternic, o buna digestie, disparitia unor probleme digestive, precum balonarea sau flatulenta. In special se recomanda o cura cu zer, dupa o perioada in care ai consumat antibiotice sau medicamente ce ti-au distrus echilibrul normal al florei intestinale.

  • Elimina apa in exces din tesuturi

Cum spuneam mai sus, zerul contine o cantitate mare de potasiu. Acest electrolit contrabalanseaza sodiul (sarea) in exces. Din pacate, dieta noastra este foarte bogata in sare si saraca in potasiu. Una dintre problemele uzuale ale oamenilor este apa in exces din tesuturi, care se datoreaza functionarii necorespunzatoare a rinichilor si ficatului, dezechilibrului sodiu/potasiu si consumului exagerat de sare. Astfel pot aparea tot felul de afectiuni : tensiune mare, staza limfei, congestia organelor, edeme etc.

Cura cu zer va regla, in timp, toate aceste probleme.

  • Creste capacitatea de detoxifiere a rinichilor

Rinichii sunt, alaturi de ficat, principalele organe de eliminare a toxinelor si reziduurilor metabolice. O functionare necorespunzatoare a rinichilor, conduce la aparitia unor afectiuni de sanatate. De exemplu, guta este boala cauzata de prezenta in exces a acidului uric, acid ce ar trebui eliminat de rinichi. Alte probleme cauzate de insuficienta renala: reumatismul, osteoartrita, eczeme etc.

Zerul are capacitatea sa curete filtrele renale. Creste capacitatea de eliminare a rinichilor, iar intregul organism se detoxifica, fapt atestat si de analizele de sange.

Terapia cu zer este benefica pentru numeroase afectiuni de sanatate

Zerul se foloseste in tratamentul cancerului, a infectiei cu HIV, a hepatitei B, a bolilor cardiovasculare si osteoporozei. Sporeste rezistenta organismului si intareste sistemul imunitar. Zerul de lapte este eficace in tuberculoza pulmonara, in bolile de stomac si intestine, in cazuri de obezitate, constipatie, chiar si pentru sugari. intareste unghiile si parul, netezeste pielea si o catifeleaza.

  • Cura cu zer pentru cancer

In boala canceroasa, sistemul imunitar este la pamant. De asemenea, bolnavii de cancer sunt supusi unor tratamente invazive : operatii, chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie, iar organismul trebuie sustinut si intarit. Aminoacizii din zer ajuta la refacerea pas cu pas a organismului, la regenerarea tesuturilor afectate de boala, la repopularea florei intestinale benefice. Jumatate de litru de zer baut zilnic, timp de o luna, si anemia se rezolva.

  • Zerul si osteoporoza

Zerul contine calciu si lactoferina : doi nutrienti extrem de importanti pentru sanatatea oaselor. Spre diferenta de lapte, zerul este alcalin.

Mai mult decat atat, proteina din zer este extrem de benefica pentru sanatatea muschilor, fiind folosita cu succes de catre sportivi. Iar un factor important in tratarea osteoporozei este miscarea, gimnastica si intarirea muschilor.

  • Terapia cu zer si controlul greutatii

Zerul contine putine calorii : 48kcal/pahar. Totodata ajuta la eliminarea reziduurilor din organism, potoleste foamea si, de aceea, este un component din ce in ce mai des intilnit in tot felul de diete si cure de slabire. Zerul topeste grasimile. Proteinele din zer stimuleaza corpul in producerea colecistokininei, un hormon care apare dupa masa si care da senzatia de satietate si poate ajuta la pierderea in greutate. Cum ziceam, zerul are efect depurativ, ajutand astfel in unele afectiuni precum guta. Se fac cure de 2-3 luni, in care se beau 3 cani de zer pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.

  • Zerul si frumusetea

Legenda spune ca Afrodita, zeita frumusetii, facea bai in zer.

Zerul este foarte recomandat atat pentru frumusete, dar si pentru sanatatea pielii. Se pot face masti cu zer, se poate spala fata cu zer si chiar si parul.

Unul dintre rasfaturile la care obisnuiesc sa recurg este imbaierea in zer. In cada plina cu apa, torn 2 litri de zer, 5 picaturi de ulei esential de trandafir si 500 grame de sare amara. Nu-ti poti imagina cat de catifelata si fina imi face pielea!

Pentru eczeme, se pun comprese cu zer, se lasa sa actioneze o ora, dupa care se indeparteaza si se lasa zona tratata sa se usuce. Tratamentul se repeta zilnic, vreme de doua saptamani.

De unde sa iti iei zer

De la tara, am venit cu un bidon plin de zer si l-am pus in sticle de 500 ml la congelator. Beau zilnic cate o sticla. Atunci cand am nevoie de o cantitate mai mare (pentru bai, de exemplu), il achizitionez proaspat de la o ferma de capre din jurul Bucurestiului. Sunt sigura ca gasesti o stana sau o ferma si in apropierea orasului tau sau poti vorbi cu taranii din piata sa iti faca rost.

Poti recurge si la pudrele proteice din zer. 30 grame de pudra echivaleaza cu 1 litru de zer, si o poti adauga in smoothie-uri, supe etc. Mai ales pentru sportivii de performanta sau pentru cei care se confrunta cu casexie si au nevoie de un aport proteic mai mare decat ar putea lua din alimentatie.

Daca am reusit sa iti trezesc interesul asupra terapiei cu zer, terapia bunicilor nostri, m-as bucura sa o incerci si sa o recomanzi si prietenilor tai!

Pentru mine, intoarcerea la origini reprezinta una dintre cheile vindecarii!


Pentru a fi tot timpul la curent cu ultimul articol publicat pe HRANATATE, te poti abona la NEWSLETTER, moment in care vei primi gratuit pe mail, e-book-ul : Un weekend de detox.

Daca ai gasit utile informatiile cuprinse in acest articol, le poti distribui si prietenilor tai ! Pentru a fi conectati in permanenta, poti sa dai like si paginii de Facebook a site-ului si te invit sa te alaturi grupului de Facebook „HRANATATE” !

Parerea ta conteaza pentru mine ! Imi poti lasa un comentariu la acest articol sau imi poti trimite un mail : contact@hranatate.ro.

Buna!

Sunt Delia, scriu, m-am specializat si sunt pasionata de sanatate si vindecare holistica!

Mai multe despre mine si cum am ajuns la aceasta pasiune, te invit sa citesti aici.

Comments

  1. Postolachi Daniela
    Buna ziua. Care zer ar fi mai indicat, cel de la brânză scoaptă sau de la cea închegată? Au parintii mei cateva caprite si as vrea sa aplicam sfatul dacă tot l-am descoperit. Vreo cantitate zilnica sau nu neapărat? Mulțumesc frumos! O zi frumoasă!
    1. Primul zer : cel obtinut dupa ce se alege branza. Dar si cel de-al doilea (jintita ii spune in zona mea) este foarte bun, precum e si urda. Minim 500 ml/zi, 21 de zile. Un intaritor foarte bun al organismului.

Add A Comment