Ciclul menstrual si corelarea cu energia lunii

De cate ori nu te-ai oprit sa admiri luna, sa-i admiri frumusetea irezistibila, sa ii intelegi puterea de atractie si misterul? Ca femeie, stiu ca esti atrasa ca un magnet de Luna, dar te-ai gandit ce legatura are aceasta cu ciclul menstrual?

Misterul Lunii este totodata misterul feminin. Intre luna si corpul unei femei exista o legatura de necontestat, ce este dincolo de puterea mentala de intelegere si tine de acea intuitie feminina, de acea intelepciune ezoterica a oricarei femei, iar misterul sau este reprezentat de ciclul menstrual, un har cu care este inzestrata orice femeie.

Aceasta conexiune cu luna trezeste in noi sacrul feminin – Zeita – si ne aduce aminte ca sangerarea lunara, corelarea ciclului menstrual lunar cu ritmul natural al Planetei, este parte din binecuvantarea de a ne fi nascut in trup de femeie. Ciclul menstrual reprezinta darul miraculos si misterios la care orice femeie, prin nastere, are acces.

Cu mii de ani in urma, cand o femeie era la menstruatie, se credea ca ea detine puterea creatiei, intelepciunea suprema si profunda inaltare spirituala. In aceasta perioada a ciclului lunar, femeile erau divinizate, iar tribul le cauta sfatul si indrumarea.

In urma cu 5000 de ani insa, ceva s-a intamplat. Zeita a adormit, epoca sa a apus, iar era patriarhatului a luat amploare. Femeile au inceput sa fie considerate impure, iar ciclul menstrual sa fie privit ca pe o rusine. Dintr-odata femeii i se „interzice” sa intre in biserica, sa gateasca mancare sau sa faca sex, atunci cand se afla la menstruatie.

Chiar daca in societatea moderna in care traim, noi am uitat de aceasta putere magica, asta nu inseamna ca nu o avem si ca nu o putem manifesta de indata ce „ne trezim” din somn.

Durerile de care sufera femeile cand se afla la menstruatie sau sindromul premenstrual si disconfortul din jurul acestuia, reflecta atitudinea de negare a feminitatii si mostenirea sociala si culturala cu care ne raportam la menstruatie si la perioada ciclului menstrual.

Sa trezim Zeita din somnul sau milenar

moon_goddess

Pentru majoritatea dintre noi, menstruatia incepe in jurul varstei de 12 ani si se termina in jur de 47 de ani, daca nu intervin alti factori de ordin fiziologic. Ciclul menstrual dureaza, in mod normal, 28 de zile, similar cu ciclul lunar : durata de la luna noua la luna plina.

Ciclul menstrual al unei femei se caracterizeaza prin patru etape : pre-ovulatie, ovulatie, pre-menstruatie si menstruatie.

In faza de pre-ovulatie, femeia se simte mai sigura pe sine, are o mai mare putere de concentrare, ambitie. Este o perioada in care orice femeie da rezultate mult mai bune in munca pe care o deruleaza. Este o perioada de socializare, de distractie si bucurie. Acum este momentul de lansare de noi proiecte, femeia dezvolta noi idei, este entuziasta si fericita. Femeia este aspectata de Zeita Fecioara.

In etapa ovulatiei, femeia incepe sa radieze, sa devina mai atenta la nevoile celorlalti. Incepe sa se pregateasca sa devina mama, radiaza iubire, creeaza productiv, incarca cu energie pozitiva proiectele in curs. Oamenii se simt atrasi de femeia aflata la ovulatie, precum un magnet. Ne plecam acum in fata Zeitei Mama.

In faza post-ovulatie sau pre-menstruala, ovulul a fost eliberat din ovar, iar daca nu a fost fertilizat, energia femeii se transforma intr-un cu puternica tenta sexuala, intunecata, magica. Pentru ca fecundarea nu s-a produs, femeia elibereaza aceasta energie imensa in creatie. Capacitatile sale intuitive sunt foarte puternice, iar femeia incepe sa se interiorizeze din ce in ce mai mult, pe masura ce se apropie si ultima faza a ciclului menstrual. In orice femeie se trezeste Zeita Fermecatoare.

In faza de menstruatie, femeia se interiorizeaza, cauta raspunsurile in ea, iar exteriorul nu o mai implineste. Se regaseste mai mult in vise, mai mult in plan spiritual decat in plan material. Nevoia sa de introspectie, de liniste este mare. Acum femeia se afla la maximul sau de putere si mister. Chiar se recomanda ca in aceasta faza, femeia sa se protejeze, sa nu se expuna energiilor exterioare, sa se interiorizeze si sa isi petreaca timpul in compania si alaturi de alte femei. Este vorba de Zeita Vrajitoare. 

Precum ciclul menstrual si ciclul lunar este caracterizat de cele patru faze ale lunii :  luna in crestere, luna plina, luna in descrestere si luna noua. Energiile lunii sunt in continua schimbare si este bine sa invatam sa ne folosim de acestea.

In faza de luna in crestere, este indicat sa ne apucam sa lucram la proiectele noi pe dorim sa le intreprindem. Este o perioada propice construirii de  noi relatii si cunoasterii de noi oameni. Este o perioada optima pentru a pune in practica ideile noi pe care le avem.

In etapa de luna plina, este momentul sa multumim pentru ceea ce am primit, pentru energiile benefice cu care am fost inconjurati, pentru proiectele ce s-au materializat. De asemenea, este important sa ne debarasam de tot ceea ce nu ne mai foloseste, pentru a putea face loc altora noi. Acum ne putem debarasa de atasamente, relatii nefolositoare si tot ce este vechi si inutil noua. Este momentul sa curatam, sa taiem, sa ardem, sa detoxifiem. Toate acestea sub lumina si energia lunii pline si inspre binele nostru superior si al celorlalti superior.

In etapa de luna in descrestere ne aflam in momentul benefic de analiza si introspectie si meditatie asupra a tot ceea ce a mai ramas de curatat si vindecat. Proiectele incepute se materializeaza acum. Este momentul sa ne interiorizam si sa analizam cu atentie fiecare detaliu, sa ne cizelam si sa ne definitivam munca.

In faza de luna noua, suntem indemnati sa ne cufundam in intuneric, in visare lucida si in supraconstienta. Este momentul prielnic pentru a genera noi idei si noi proiecte, dar pe toate acestea ni se vor releva in lumina din intuneric. Ne facem liste, asternem totul pe hartie, ne imaginam , ne proiectam, visam cu ochii deschisi. Facem planuri, urmand sa o luam de la capat, intr-un nou ciclu lunar si sa  le implementam. 

Luna alba si luna rosie

Menstruatia unei femei, atunci cand este corelata cu ciclul lunar, poate sa aiba loc fie in faza de luna plina, fie in faza de luna noua. In functie de momentul energetic cand se produce, putem considera ca avem doua tipuri de cicluri menstruale : Ciclul Alb (Luna alba) si Ciclul rosu (Luna rosie).

Ambele tipuri de ciclu menstrual sunt la fel de puternice si importante. Se considera insa ca atunci cand o femeie ovuleaza la luna plina si are ciclu menstrual la luna noua, acea femeie este pregatita pentru a fi mama, pentru a da nastere unui copil. 

Atunci cand menstruatia se declanseaza la luna plina, iar ovulatia are loc in momentul de luna noua, se considera ca femeia este dedicata creatiei si sustinerii semenilor. Are deja propria familie sau nu este orientata inspre maternitate, iar energia sa creatoare este dedicata si directionata societatii. 

Oricum ar fi, este bine, atat timp cat suntem corelate cu energia lunii si atat timp cat ne onoram si ne bucuram de acest dar divin al menstruatiei. 

Acest tip de ciclu menstrual – alb sau rosu – se poate schimba in timp, la aceeasi femeie, in functie de dorintele si aspiratiile sale personale, de starile ei emotionale si de ceea ce isi doreste sa creeze. 

Necorelarea cu fazele lunii

Atunci cand ne aflam in dezechilibru, ciclul menstrual devine haotic. In functie de cat de grav este dezechilibrul nostru interior, la fel sunt si problemele hormonale cu care ne putem confrunta la un moment dat. 

Dar necorelarea cu fazele lunii poate sa fie un prim semnal de alarma al faptului ca nu suntem echilibrate energetic, interior. Ca trebuie sa intervenim si sa lucram la energia noastra feminina. Este necesar, atunci cand observam necorelarea cu luna si cu ritmurile pamantului, sa intram in introspectie, sa ne retragem in interior si sa ne intrebam ce se intampla si ce avem de facut. 

Datorita influentelor societatii moderne in care traim, este destul de usor sa ne pierdem acest echilibru interior. Toate conceptiile mostenite din familie sau din societate, starea de jena si de rusine pe care o traim vis-a-vis de propria noastra feminitate, reprimarea feminitatii in favoarea asumarii rolurilor masculine, „tratarea” ciclului menstrual ca pe o boala sau lipsa de respect fata de propria noastra sexualitate sau feminitate, ne face sa ne indepartam de origini. 

Este necesar sa invatam si sa ne autoeducam. Cultivarea energiei sexuale feminine este o arta ce se invata, dar un prim pas in invatarea ei sta in deschidere si constientizare!


Te invit sa citesti si alte articole pe aceasta tema : 

Ciclul menstrual si enorma sa putere de vindecare

Tot ce ai vrut sa stii despre cupa menstruala

Vulnerabilitatea si intelepciunea vaginului

Restabilirea echilibrului hormonal

Echilibrul sacru intre masculin si feminin


 Surse : http://www.drnorthrup.com/wisdom-of-menstrual-cycle/; http://www.nylon.com/articles/sacred-menstruation-reclaim-your-period/; http://empoweredsustenance.com/balance-hormones-with-moon/; Miranda Gray – Red Moon;


Pentru a fi tot timpul la curent cu ultimul articol publicat pe HRANATATE, te poti abona la NEWSLETTER, moment in care vei primi gratuit pe mail, e-book-ul : Un weekend de detox.

Daca ai gasit utile informatiile cuprinse in acest articol, le poti distribui si prietenilor tai ! Pentru a fi conectati in permanenta, poti sa dai like si paginii de Facebook a site-ului si te invit sa te alaturi grupului de Facebook „HRANATATE” !

Parerea ta conteaza pentru mine ! Imi poti lasa un comentariu la acest articol.

Daca doresti sa ne intalnim in cadrul unei consultatii de nutritie holistica sau vrei sa ma intrebi ceva personal, scrie-mi pe adresa de mail : contact@hranatate.ro sau da-mi un telefon (0720 042 477) !

 

 

Buna!

Sunt Delia, scriu, m-am specializat si sunt pasionata de sanatate si vindecare holistica!

Mai multe despre mine si cum am ajuns la aceasta pasiune, te invit sa citesti aici.

Comments

Add A Comment