Adevarul gol-golut despre paine, cereale si gluten (III)

Painea si produsele fainoase sunt alimente de baza in dieta majoritatii dintre noi. Cu toate acestea, asupra consumului de paine, cereale si gluten, exista pareri controversate si impartite. Sunt experti ce sustin ca nu ar trebui sa consumam cereale si produse pe baza de cereale, indiferent ca sunt sau nu integrale, indiferent ca sunt fara gluten sau nu, ci pe considerentul ca noi, oamenii mancam cereale de foarte putin timp, de vreo 10.000 de ani incoace. Altii sustin ca cerealele sunt baza alimentatiei noastre.

Cu siguranta ca si tu ai auzit vorbindu-se din ce in ce mai mult despre gluten, despre cum ne afecteaza glutenul, despre faina alba, orezul alb, despre drojdie si asa mai departe. 

In cele ce urmeaza, prin aceasta mini-serie de articole, o sa incerc sa iti dezvalui adevarul gol-golut despre paine, cereale si gluten, fara a incerca sa-mi impun opinia personala in nici un fel. Imi doresc ca tu sa intelegi exact despre ce este vorba si sa iei o decizie in cunostinta de cauza. 


In primul episod al mini-seriei „Adevarul gol-golut despre paine, cereale si gluten„, ti-am prezentat o istorie a cerealelor si a consumului de cereale. Ca un rezumat al acestui articol :

  • Adevarul este ca omenirea consuma cereale cu mai mult timp in urma, fata de cum se credea; iar acest adevar a iesit la iveala datorita ultimelor descoperiri arheologice;
  • Adevarul este ca in prezent, datorita procesului de fabricatie, rafinare, procesare, cerealele nu mai sunt ce au fost;
  • Adevarul este ca in scopul maximizarii profitului si al reducerii cheltuielilor in industrie si in agricultura, sanatatea globala a populatiei a avut de suferit;  

In al doilea episod (il poti citi aici), am vorbit despre gluten. Concluziile au fost ca :

  • Adevarul este ca foarte multi oameni prezinta simptome ale intolerantei la gluten;
  • „Problema” cu glutenul se datoreaza neprocesarii corecte a graului;
  • Noi, oamenii, nu avem posibilitatea sa digeram glutenul, dar ne putem „ajuta” in acest sens;
  • Piata produselor „fara gluten” este profitabila, in continua crestere si nu reprezinta o optiune viabila si sanatoasa;

In episodul de astazi, iti voi vorbi despre drojdie si procesul de fabricare al painii. 


De aproape 6000 de ani, omenirea a folosit drojdii naturale pentru a face paine.

Maia-ua este o cultura de drojdii salbatice si bacterii benefice (lactobacili), ce formeaza impreuna o colonie, intr-un amestec de apa si faina. Aceste organisme convietuiesc impreuna, intr-o simbioza perfecta si se ajuta si sustin reciproc. Relatia celor doua familii este foarte interesanta : drojdiile salbatice furnizeaza hrana lactobacililor, in timp ce lactobacilii “pazesc” drojdiile de alti invadatori – alte organisme – creand un mediu acid, ce functioneaza ca un antibiotic si in care drojdiilor le place sa traiasca.

Sunt cateva decenii de cand painea se coace cu drojdie termofila, inventata de om, Saccharomyces cerevisiae. Tehnologia ei de pregatire este antinaturala. Producerea drojdiei de panificatie se bazeaza pe cresterea ei in substante lichide hranitoare. Melasa este diluata cu apa, tratata cu clorura de var si acidificata cu acidul sulfuric, etc.

Drojdia Saccharomyces (drojdie termofila), speciile careia sunt utilizate in industria de alcool, bere si panificatie, nu apar in natura. Celulele Saccharomyces, din pacate, sunt mai rezistente, decat celulele tesutului. Ele nu se distrug, pe parcursul gatirii sau nu sunt digerate in organismul uman. Celulele ucigase de drojdie ucid celulele sensibile umane, mai putin protejate in organism, prin emanarea substantelor otravitoare cu greutate moleculara mica. In organism, se inmultesc si ataca flora intestinala, distrugand-o.

Oamenii de stiinta au descoperit ca principala caracteristica a drojdiei este fermentarea. Drojdia transmite aceasta proprietate prin paine (intr-un centimetru cub de aluat gata sunt prezente 120 de milioane de celule de drojdie) in sange si incepe a fermenta. Gazul format afecteaza in primul rand creierul, perturband functiile sale. Se deterioreaza brusc memoria, capacitatea de gandire logica, de munca creativa. La nivel celular, drojdia duce la formarea in organism a tumorilor benigne si canceroase.

drojdie

Painea alba, rafinata sau orice alt preparat pe baza de drojdie, conduce la o serie de manifestari nefaste pentru sanatate : dureri de cap, somnolenta, iritabilitate, probleme digestive, incetinirea gandirii, scaderea activitatii sexuale, cresterea vascozitatii sangelui.

Daca omul abuzeaza de produse din drojdie si alimente acide, stomacul nu poate rezista mult timp la aceasta. Arsura va duce la formarea ulcerului, durerilor de cap si la formarea unui simptom comun, cum ar fi arsuri la stomac.

Utilizarea produselor alimentare, preparate pe baza de drojdie termofila, promoveaza formarea cheagurilor de nisip, iar apoi pietrelor in vezica biliara, ficat, pancreas, constipatie si formarea tumorilor. In intestin cresc procesele de degradare, se dezvolta microflora patogena. Se incetineste evacuarea maselor toxice din organism, se formeaza buzunare de gaz, in care stagneaza pietrele fecale. Treptat, ele cresc in membranele mucoase si straturi submucoase ale intestinului. Sistemul digestiv isi pierde functia sa de protectie si se reduce capacitatea de digestie. Vitaminele se digereaza insuficient si se sintetizeaza, nu sunt digerate in plina masura oligoelementele si cel mai important din ele – calciu.

Ce este de facut? Sa revenim la coacerea painii din aluat acru, care a fost utilizat in antichitate si in trecutul neindepartat!

In Romania, painea cu maia este painea traditionala, asa cum poate unii dintre noi isi amintesc ca faceau bunicii si strabunicii nostri, pe vremuri, in cuptorul de paine. Inca, in unele zone si sate romanesti, se respecta traditia. Insa, la oras, s-a pierdut, iar noi am inceput sa consumam din ce in ce mai multa paine de tip “fast-food”.

Maia-ua contine drojdii naturale si bacterii prietenoase ce neutralizeaza efectele nocive ale graului: acidul fitic, ce impiedica absorbtia corespunzatoare a mineralelor continute de bobul de grau. Totodata, cultura de drojdii si bacterii din maia predigera glutenul, facand astfel ca proteina din gluten sa devina biodisponibila. Dupa cum spuneam in articolul precedent, avem la indemana ajutoare.

maia

Maia-ua – aceasta cultura de drojdii naturale si bacterii prietenoase – are multiple beneficii pentru sanatate :

  • incetineste procesul de digestie. Painea cu maia chiar „te satura” – ai sa vezi ca nu poti consuma o cantitate foarte mare de paine. Cunosc pe cineva care a slabit 20 kg prin simpla renuntare la consumul de paine din comert, pe baza de drojdie si trecerea la consumul de paine pe baza de maia;
  • scade glicemia;
  • sporeste imunitatea organismului;
  • reface flora bacteriana buna, permitand astfel absorbtia mineralelor si vitaminelor;

Am speranta ca ti-am ridicat niste semne de intrebare in ceea ce priveste painea din comert si produsele pe baza de drojdie, dar si ca ti-am trezit curiozitatea sa cercetezi si sa afli mai multe despre maia !

In episodul urmator iti voi povesti mai mult despre painea din comert versus painea traditionala, pe baza de maia!


Pentru a fi tot timpul la curent cu ultimul articol publicat pe HRANATATE, te poti abona la NEWSLETTER, moment in care vei primi gratuit pe mail, e-book-ul : Un weekend de detox.

Daca ai gasit utile informatiile cuprinse in acest articol, le poti distribui si prietenilor tai ! Pentru a fi conectati in permanenta, poti sa dai like si paginii de Facebook a site-ului si te invit sa te alaturi grupului de Facebook „HRANATATE” !

Parerea ta conteaza pentru mine ! Imi poti lasa un comentariu la acest articol sau imi poti trimite un mail : contact@hranatate.ro.


 Surse : http://ecology.md;

Buna!

Sunt Delia, scriu, m-am specializat si sunt pasionata de sanatate si vindecare holistica!

Mai multe despre mine si cum am ajuns la aceasta pasiune, te invit sa citesti aici.